Trump a nép ellenségének nevezte a médiát

Donald Trump
Washington |

A nép igazi ellenségének nevezte a médiát Donald Trump amerikai elnök hétfőn Twitter-üzenetében. 

Az amerikai elnök feltételezhetően a bírálóinak küldött levélbombák és a pittsburghi zsinagógában történt lövöldözés kapcsán írta azt, hogy az Egyesült Államokban "nagy düh" tapasztalható, és ennek kiváltó oka "részben a pontatlan, olykor pedig a hamis hírek terjesztése".

Trump szerint "az Álhír Médiának, az Emberek Igaz Ellenségének" fel kell hagynia  nyilvánvalóan ellenséges magatartásával, is tisztességesen kell beszámolnia a  hírekről.  Ez nagyban hozzájárulna az országban érezhető harag és felháborodás lángjának eloltásához, ami majd "összehoz minden oldalt" - közölte országa politikai megosztottságra utalva. 

A múlt héten tucatnyi, csőbombát tartalmazó csomagot találtak az Egyesült Államok több államában és Washingtonban. A bombák címezettjei között volt Barack Obama volt demokrata párti elnök, külügyminisztere, Hillary Clinton, James Clapper, az amerikai hírszerzés volt igazgatója, Robert de Niro színész és Soros György milliárdos, valamint a CNN New York-i irodaépülete. Valamennyien Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.

Hétfőn újabb gyanús csomagra leltek egy atlantai postahivatalban, a küldeményt a CNN atlantai központjának címezték.

Szombaton 11 ember meghalt egy lövöldözésben a pittsburghi Élet Fája zsinagógában. 

Az amerikai elnököt számos bírálat érte a történtekért, retorikáját tették felelőssé az erőszakos, illetve erőszakos szándékú cselekményekért. 

Az AP amerikai hírügynökség rámutatott, hogy bár Trump elítélte a politikai indíttatású erőszakot és egységre szólított fel, a közelgő november 6-i félidős kongresszusi választások tudatában az elnök nem hagyott fel heves bírálataival a demokraták és a vele kritikus médiával szemben.

"Láthattuk a sajtó erőfeszítéseit az utóbbi órákban, hogy egy egyén sötét cselekedeteit politikai  előnyök  gyűjtésére használja velem és a Republikánus Párttal szemben" - hangoztatta egy pénteki kampányrendezvényen. Hívei válaszul a CNN-t becsmérlő jelszavakat skandáltak.

Egy szombati rendezvényen Trump Hillary Clintont és Maxine Waters kaliforniai kongresszusi képviselőt támadta, vasárnap pedig a Tom Steyer milliárdos üzletembert becsmérelte a Twitteren. Mindhármuknak címeztek levélbombát a múlt héten.

Jeff Zucker, a CNN elnöke is Trump retorikáját tette felelőssé a levélbombákért és a pittsburghi támadásért. Úgy fogalmazott: a Fehér Házban semennyire sem értik, hogy milyen súlya van a média elleni támadásoknak.

Az amerikai elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben azonban hárította a felelősséget, kijelentette: az álhírek készítői mindent megtesznek, hogy a republikánusokat, a konzervatívokat és őt tegyék felelőssé az ország megosztottságáért és a gyűlölködésért, amelyek - Trump szerint - nem új keletű problémák. Mi több - folytatta - az álhíreket közlő média okoz olyan problémákat, amelyeknek következményeit fel sem fogják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?