Mészárlás az utcán, az iszlám nevében

<p>London. Húsvágó bárddal és késsel, a nyílt utcán ölt meg két férfi szerdán kora este egy katonát a kelet-londoni Woolwichban. A kormány terrorista támadásként kezeli az ügyet, David Cameron miniszterelnök hamarább hazatért Párizsból.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Cameron tegnapi nyilatkozatában az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte a merényletet. Bejelentette, tegnap összeült a különleges válságtestület (COBRA), de a rendőrség és a biztonsági szolgálatok folyamatban lévő műveletei miatt egyelőre nem fedhet fel részleteket. Cameron is többször használta a terrorizmus kifejezést a történtekkel kapcsolatban. Kijelentette: a terrorizmusnak az iszlám hívei közül sokkal többen estek áldozatául, mint bármely más vallás követői.

A tegnapra teljessé vált részletek alapján a két támadó gépkocsijával felhajtott a járdára, elütött egy katonát, majd a sérültet késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolta, és a holttestet az úttestre dobta.

A nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára elkövetett gyilkosság után a merénylők a helyszínen maradtak, és arra biztatták a megdöbbent járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket. Egy ilyen felvételen, amely eljutott a brit televíziókhoz is, az egyik támadó véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel és bárddal hadonászva azt kiabálta, „harcolnunk kell ellenük, ahogy ők is harcolnak ellenünk ... szemet szemért, fogat fogért”. Hozzátette: elnézést kér, amiért nőknek is végig kellett nézniük a történteket, de „a mi országunkban a mi asszonyaink ugyanezt látják”. A támadó tökéletes angolsággal, londoni akcentussal beszélt, és nem derült ki, hogy melyik országra utalt.

A brit sajtó azonban úgy tudja, mindkét merénylő nigériai származású, de Nagy-Britanniában nőttek fel és nevelkedtek. Egyikük hithű keresztény családban született, ám áttért az iszlámra, és már diákkorában radikális eszméket hangoztatott. Az Evening Standard tegnap azt írta, hogy ez a merénylő korábban az egyik legszélsőségesebb ottani iszlám csoport, a 2001-ben betiltott el-Muhadzsirun tagja volt.

Tanúvallomások szerint a két gyanúsított Allahu akbar kiáltással támadta meg a laktanya felé tartó katonát. Ezután megvárták a hatalmas erőkkel kiérkező rendőri egységeket. Állítólag a rendőrökre is rá akartak támadni; ekkor a rendőrök mindkettőjükre lövéseket adtak le. A két támadó megsebesült, jelenleg két különböző kórházban kezelik őket, fegyveres őrizet mellett.

A brit hatóságok nem jelentették be a terrorkészültség szintjének emelését, ugyanakkor 1200 fővel megerősítették a londoni utcákon járőröző rendőri állományt. A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben. (MTI, TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?