Öt tonna szemetet gyűjtöttek a Mount Everesten

<p>Több mint öt tonna szemetet gyűjtött össze egy francia humanitárius szervezet a világ legmagasabb hegye, Mount Everest nepáli oldalán egy nagyszabású takarítási művelet során.</p>

Több mint öt tonna szemetet gyűjtött össze egy francia humanitárius szervezet a világ legmagasabb hegye, Mount Everest nepáli oldalán egy nagyszabású takarítási művelet során.

A Montagne et Partage nevű szervezet egyebek között alumínium- és műanyagtárgyakat, nejlonzsinórokat, textíliákat, elemeket, sátrakat és konzerveket gyűjtött össze az 5300 méter magasan fekvő alaptábor és a 7906 méter magasan lévő déli nyereg között, a köztes táboroknál.

"Összesen 5,2 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze" - mondta az AFP hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Gérard Clermidy, a szervezet elnöke, szomorúan megjegyezve, hogy a Mount Everest immár a "világ legmagasabb szemétlerakója" nevet is kiérdemli.

Kéttonnányi szemetet a serpák fővárosába, a 3440 méteren lévő Namche Bazaarba szállítanak, hogy elégessék, míg a maradék három tonnát Katmanduba viszik újrahasznosítás céljából.

A nemrég véget ért, Everest Green nevű negyven napos misszió költsége 150 ezer euró volt, amelyet teljes egészégben a Montagne et Partage állt.

Előzőleg a Mount Everest kínai - tibeti - oldalán is négy tonna szemetet gyűjtöttek össze környezetvédők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?