88 éves demokrata politikust vádolnak szexuális visszaélésekkel

Washington |

<p>John Conyers képviselő személyében újabb demokrata párti politikust vádolnak szexuális visszaélésekkel az Egyesült Államokban.</p>

A 88 éves politikus a kongresszus egyik legprominensebb afroamerikai képviselője, akiről a BuzzFeed internetes hírportál keddre virradóra hozta nyilvánosságra a szexuális zaklatásról szóló vádakat. A New York-i hírportál közölte: Conyers közpénzből finanszírozta az egyik munkatársnőjének szexuális zaklatás miatt kifizetett kártérítést.

A BuzzFeed szerint az idős politikus évtizedeken keresztül "folytatólagosan szexuális ajánlatokat tett női munkatársainak, nemi aktusokat szorgalmazott, arra kérte őket, hogy hozzanak neki más nőket, akikkel - ha voltak - feltételezhetően szintén szexuális kapcsolatot létesített".

A demokrata párti politikus, akit 1964-ben választották meg először szövetségi képviselőnek, a BuzzFeed birtokába került dokumentumok szerint rendszeresen kongresszusi anyagi forrásokat használt fel nők Washingtonba utaztatásához. A nőket vagy a lakására, vagy egy szállodába vitette.

Conyers irodája először nem reagált a vádakra, a demokraták sem tettek közzé nyilatkozatot, Paul Ryan házelnök viszont közleményt adott ki, amelyben "rendkívül zavarba ejtőnek" nevezte a nyilvánosságra került információkat.

Kedden délután a képviselő felemás nyilatkozatokat tett. Először tagadta a vádakat, majd később közleményt adott ki, amelyben azt elismerte, hogy 2015-ben 27 ezer dollárt fizetett az egyik munkatársnőjének hallgatásáért cserében. Viszont a többi vádat kategorikusan tagadta.

A Politico című lap kommentárja rámutat: az ügy rendkívül kínos a Demokrata Pártnak, részben mert Conyers afroamerikai, részben pedig mert idős ember. A politikus a képviselőház igazságügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja. Tavaly a kongresszus etikai bizottsága vizsgálatot indított ellene, mert volt kabinetfőnökének, Cynthia Martinnak a munkaviszonya megszűnése után még hat hónapig fizetést folyósíttatott. Conyers feleségét, Monicát 2009-ben 37 hónapi börtönbüntetésre ítélték, mert a detroiti városi tanács elnökeként kenőpénzeket fogadott el.

A zaklatási ügyek között kedden a CBS televízió bejelentette: nem csupán felfüggeszti, hanem ki is rúgja korábbi munkatársát, a 75 éves Charlie Rose-t, akit hétfőn nyolc nő vádolt meg szexuális zaklatással. A veterán újságíró részben elismerte a vádakat. Kedden a délutáni órákban a PBS (az amerikai közszolgálati televízió) is bejelentette, hogy véglegesen megválik Rose-tól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?