Megtalálták Mikulás sírját Törökországban

Demre |

<div>A Mikulás-kultuszt ihlető Szent Miklós püspök maradványait találhatták meg egy templom alatt, egy érintetlen sírban a törökországi Demrében.</div>

Szent Miklós a hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit már kiskorában elvesztette, egyik rokona nevelte fel, és ismertette meg a kereszténységgel is. Megtérése után jótékony célokra osztogatta szét örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra (ma: Demre) püspökévé. Halála után püspöki székhelyén temették el, ám úgy tartják, hogy csontjait később ellopták és a dél-olaszországi Bariba vitték. Cemil Karabayram, az antalyai műemlékvédelmi hivatal vezetője szerint azonban török régészek nemrég egy pogány templomot fedeztek fel a 11. századi Szent Miklós-templom alatt, és úgy vélik, hogy a föld alatti építmény, egy még érintetlen sír rejtheti a püspök csontjait. A szakemberek jelenleg azt próbálják kitalálni, hogy miként jussanak be a frissen felfedezett építménybe a felszínen lévő épület megrongálása nélkül. Karabayram szerint a föld alatti templomot a felszínen zajló helyreállítási munkálatok részeként végzett georadaros vizsgálatok során fedezték fel. Hozzátette, hogy egy teljesen ép, érintetlen templomról van szó, amely átvészelhetett már egy földrengést. Karabayram szerint Törökország számára kulturálisan és turisztikai szempontból is fontos a mostani felfedezés. Mint elmondta, annak idején feltehetőleg egy másik pap csontjait csempészték Bariba. Szent Miklós jótékonykodásával vívta ki az emberek tiszteletét és szeretetét, tettei miatt már életében szentnek tartották. A nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?