Trump Izraelbe látogat májusban

Jeruzsálem |

<div>Donald Trump amerikai elnök május 22-én Izraelbe látogat.</div>

Az információt a Jediót Ahronót című izraeli újság közülte, az amerikai elnököt Rex Tillerson külügyminiszter és Nikki Haley ENSZ-nagykövet is elkíséri. Kíséretében lesz továbbá David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete.  Értesülések szerint az amerikai elnök egy éjszakát tölt Izraelben. Haley és Friedman is a zsidó állam fő  támogatóinak számít. Trump választási kampánya során hangoztatta, hogy az amerikai nagykövetséget átköltözteti Tel-Avivból Jeruzsálembe. A palesztinok azonban ezt provokációnak tekintenék, mivel Jeruzsálem keleti részére önálló államuk jövendőbeli fővárosaként tartanak igényt. Hivatalba lépése óta azonban a Trump-adminisztráció  némileg finomított álláspontján, Januárban washingtoni közös sajtótájékoztatójukon Donald Trump a ciszjordániai telepes építkezések visszafogását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől. Azóta több tárgyalási fordulón próbált Izrael és az Egyesült Államok megállapodásra jutni a mérséklés mikéntjéről. További fontos napirendi  témák lehetnek Trump izraeli tárgyalásai során  az Irán nukleáris programjáról kötött megállapodás, valamint a szíriai és az iraki helyzet is. Az amerikai külügyi tárca szerdán közvetett módon megértését fejezte ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter azon tárgyalásai iránt, amelyeket kormánykritikus civilszervezetekkel folytatott Izraelben. Netanjahu ezért lemondta találkozóját a német külügyi tárca vezetőjével.  Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ilyen nem kormányzati szervezetek lényeges szerepet játszanak a demokráciában.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?