Véget ért Wonder Woman ENSZ-nagyköveti küldetése

New York |

<p>Kevesebb mint két hónap után pénteken véget ér Wonder Woman, vagyis a Csodanő nevű képregényhős küldetése az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a nők és lányok felemelkedéséért küzdő tiszteletbeli nagyköveteként - jelentette be a DC Entertainment, a Csodanő-sorozat kiadója az NBC-csatornán.</p>

Az együttműködésnek az ENSZ vetett véget hétfőn, miután majdnem 45 ezren írták alá a Csodanő nagyköveti "megbízása" elleni petíciót a hét elejéig.

A kérelmezők szerint a figura összeegyeztethetetlen a tisztség nőket támogató céljaival: "a képregényhős jelenleg egy nagy mellbőségű fehér nő, akiknek testarányai a valóságban elképzelhetetlenek".

A DC mégis elégedettnek tűnt hősnője megbízatásával, mivel a Csodanő "a békért, az igazságosságért és az egyenlő jogokért harcol". Wonder Woman 75 éve lelkesít sokakat és jóval nagyköveti megbízatása lejárta után is ezt fogja tenni - mondta Courtney Simmons, a DC szóvivője.

Az ENSZ nem fűzött magyarázatot a lépéshez, Jeffrey Brez mindössze annyit mondott, hogy a kitalált karakterekre épített kampányok általában nem tartanak tovább néhány hónapnál.

Már októberben tiltakozások közepette nevezték ki Csodanőt. A képregényhős születésének 75. évfordulója alkalmából az ENSZ New York-i központjában tartott ceremónián a nemzetközi intézmény mintegy ötven munkatársa tiltakozott a kinevezés ellen. 

A tiltakozók egyike, Cass Durant, aki a "Valódi nők valódi nagykövetet érdemelnek" feliratot tartotta a magasba, hangoztatta, az ellenzők nem gondolják, hogy egy Playboy-típusú nyusziruhára emlékeztető jelmezt viselő képregényhős a megfelelő üzenetet küldi a lányok, sőt fiúk sokaságának ebben az ügyben. 

A tiszteletbeli nagykövetek - ellentétben a jószolgálati nagykövetekkel, mint Nicole Kidman vagy Anne Hathaway - képzelt, irodalmi alakok. Az ENSZ 1998-ban Micimackót nevezte ki a barátság tiszteletbeli nagykövetévé, 2009-ben pedig Walt Disney törékeny teremtményét, Csingiling tündért a zöld ügyek élharcosává.

Legutóbb idén márciusban az Angry Birds nagysikerű animációs film főhősét, Redet nevezték ki a klímaváltozás elleni harc tiszteletbeli nagykövetévé. 

A Csodanő című képregény az 1940-es évek elején született, azóta számos televíziós és filmfeldolgozás is készült belőle. Legutóbb Gal Gadot izraeli színésznő öltötte magára a Csodanő-jelmezt Zack Snyder Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című szuperhősfilmjében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?