Kitiltják a falvakból a játékgépeket

Pozsony |

<p>&nbsp;A segélyen élők nem játszhatnak pénznyerő automatákon, amelyeket 2019-től a kocsmákból is kitiltanak &ndash; a parlament módosította a hazárdjátékokról szóló törvényt. A szigorítás miatt a hazárdjátékok üzemeltetőinek társulása az Alkotmánybírósághoz fordul.&nbsp;</p>

Az állam rövidesen létrehoz egy központi nyilvántartást, melyben az állami szociális segélyben részesülőkön kívül a tanulmányi ösztöndíjat kapó diákok szerepelnek majd. A játékfüggők önként regisztrálhatnak a jegyzékbe. A játéktermek üzemeltetőinek januártól kötelezően ellenőrizniük kell – a személyazonossági alapján –, hogy a központi nyilvántartásban szereplők ne lépjenek be a játéktermekbe. Az ellenzék azt szerette volna, ha a nyilvántartásba a hozzátartozók is regisztrálhatnák játékfüggő családtagjaikat. Ezt a koalíció nem támogatta.  További szigorítás, hogy a törvény a játéktermek pontos meghatározásával felszámolja a mobil játéktermeket, melyeket főleg a roma telepek közelében működtettek. Ezt a módosítást a hazárdjátékok üzemeltetőinek társulása is támogatja. Ellenzik viszont, hogy 2019-től már csak játéktermekben működhetnek pénznyerő automaták. Így ugyanis két év múlva a községekből eltűnnek a játékgépek, ezzel pedig gyakorlatilag felszámolják az ágazat felét – mondta lapunknak Dominika Lukáčová szóvivő.  A kisebb településeken 2017. év végéig van licencük a gépek működtetésére. „Így a falvakból már 2018-ban eltűnnek a pénznyerő automaták. Ezzel akár 6 ezer ember is elveszítheti a munkáját” – állítja Lukáčová.  Jelenleg kocsmában 1-2, játékteremben legalább öt gépet lehet üzemeltetni. 2019-től viszont legkevesebb 12 pénznyerő automatával működhetnek a játéktermek.  A módosítás értelmében Pozsonyban és Kassán az eddigi 30 helyett a felnőtt lakosság 15%-ának aláírása elég lesz a játéktermek bezárásához. Emiatt a törvény ellenzői az Alkotmánybírósághoz fordulnak.  Az önkormányzat is rosszul járhat Komáromban összesen 92 játékautomatára adott ki engedélyt a város. Egy általunk megszólított üzemeltető szerint azoknak, akik eddig is csak 1-2 gépet üzemeltettek, nem jelent majd nagy kiesést ez a változás. Van olyan is viszont, aki jelentősebb összegtől esik el. „Nemcsak mi járunk rosszul, hanem az önkormányzat is. A város kasszáját a játékgépek után befizetett adó jelentősen gyarapítja” – mondta lapunknak egy másik neve elhallgatását kérő kocsmáros, aki egy nyugat-szlovákiai kisvárosban vezet olyan kocsmát, ahol öt játékgép üzemel. „Én húsz százalékát kapom a bevételnek. De nem szeretném elárulni, milyen összegről van szó” – tettehozzá. Legkorábban két év múlva derülhet ki, hogy a módosítás következtében hány munkahelyet számoltak fel.  Az állam szigorítja továbbá a játéktermek és az online szerencsejátékok ellenőrzését, valamint emelkedik a játékgépek után fizetendő adó összege is. A pénzügyminisztérium azt ígéri, hogy az illegális játéktermeket is felszámolja. (ie, vkm, guzsu)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?