Ádáz küzdelmet folytatnak a bankok a diákokért

Pozsony |

<p>A pénzintézetek számára rendkívül fontos szegmensnek számítanak a diákok, mivel közülük kerülnek ki a jövőben a legtehetősebb ügyfeleik. A bankok többsége ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a diákok elégedettek legyenek a szolgáltatásaikkal. Az egyes pénzintézetek ajánlatai között azonban jelentős eltérések vannak. Mire érdemes ügyelniük a diákoknak a számlanyitásnál?</p>

A bankok már abban sem egyeznek meg pontosan, hogy ki is számít diáknak. Diákszámlát a pénzintézetek többsége a 15 és 26 év közötti fiataloknak kínál, a ČSOB-nál a felső határ azonban 28 év. Amiben megegyeznek, hogy a diákszámlát igénylő csak olyan fiatal lehet, aki nappali tagozatos közép- vagy felsőfokú tanulmányait végzi.

A 18 évnél fiatalabbak viszonylag könnyebb helyzetben vannak, tőlük ugyanis többnyire nem követelik meg az iskolalátogatásról szóló igazolás benyújtását. A főiskolások esetében azonban már szükség van az igazolásra, még ha a bank ezt nem is követeli meg. Könnyen megeshet ugyanis, hogy a pénzintézet e nélkül a standard díjszabást alkalmazza. Diákszámlát egyébként ugyanúgy, mint a klasszikus számlát, interneten és bankfiókon keresztül is lehet nyitni.

A bankkártya, az internetbank és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások (kártyás fizetés, pénzfelvétel a bankautomatából, pénzátutalás) ma már alapszolgáltatásnak számítanak egy diákcsomagban is. A diákoknak is lehetővé teszik, hogy számlahitelt vegyenek fel, vagyis többet költsenek, mint ami reálisan a számlájukon van. Az így felvehető összeg azonban az egyes bankoknál változó. A feltételek között szerepelhet az, hogy a diák milyen hosszú ideje a bank ügyfele, hogy 18 évnél idősebb-e vagy, hogy a számlára milyen rendszeres befizetések érkeznek. A konkurenciaharc miatt a diákokat is egyre több kedvezménnyel kecsegtetik a bankok: a kártyás fizetés esetén például a kifizetett összeg egy részét visszatérítik, a betétekre pedig nagyobb kamatot kínálnak az átlagosnál.

Van azonban, amire érdemes odafigyelni, hiszen nincs minden ingyen. A bankfiókon keresztül történő átutalások például többnyire a diákszámlák tulajdonosai számára is díjkötelesek. A diákoknak arra is érdemes ügyelniük, hogy ha más bank automatájából vesznek fel pénzt, azért külön díjat számláznak. Egy-egy ilyen pénzfelvételért akár 2 eurót is elkérhetnek, vagyis ha a diák ezt nem veszi figyelembe, a hónap végén akár nagyobb összeget is levonhatnak a számlájáról.

Mire kellene odafigyelniük a diákoknak a bankválasztásnál? Elsősorban arra kellene ügyelniük, hogy milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ha például a bankkal döntő mértékben interneten vagy az okostelefonjukon keresztül szeretnének kommunikálni, akkor olyan bankot kellene választaniuk, amelynek az ezzel kapcsolatos applikációja megfelelő szinten van.

„Az egyes bankok ajánlatait a diákszámlák esetében is megéri alaposan összehasonlítani. Az ilyen számla használata standard esetben évente 0 és 100 euró közötti összeget vesz ki a diákok zsebéből. Minden attól függ, hogy mely banknál nyitottak számlát és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe” – mondta Pavel Škriniar, a Finančná hitparáda pénzügyi portál elemzője. Szerinte ma már alapkövetelmény, hogy a diákszámla vezetése ingyenes legyen.

„Egész biztosan nagy ívben elkerülném azt a bankot, amely pénzt, akár csak egy szimbolikus összeget is kér a számlavezetésért. Ugyanígy érdemes ügyelni arra is, hogy a bank milyen gyakran változtatja a díjszabását. Ha erre túl gyakran kerít sort, semmi garancia arra, hogy a jelenleg kedvezőnek tűnő díjszabás a jövőben is fennmarad” – tette hozzá Škriniar. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?