A kismamák szerint is jobbak a szülészetek

A kismamák szerint is jobbak a szülészetek
Pozsony |

<p>Négy kategóriában értékelte a szülészeteket az Egészségpolitikai Intézet (HPI), de minden kategóriában csak a legjobb három nevét hozta nyilvánosságra. Az ország déli régiójából a pozsonyi, a kassai, a nagyszombati és a rozsnyói kórház is szerepel a legjobbak között.</p>

Tavaly összesen még 54 szülészet működött az ország kórházaiban, mára a számuk 53-ra csökkent, mivel a selmecbányai kórház szülészetét bezárták. A HPI értékelési projektjébe 48 szülészet kapcsolódott be. 2015-ben 55 139 gyermek született, vagyis átlagosan 1021 jutott minden intézményre.

A szakemberek szerint általában javulásról lehet beszámolni. „Mind a szolgáltatások tekintetében, mind a szakértői értékelések alapján javulásról beszélhetünk – mondta lapunknak Silvia Hnilicová, a HPI munkatársa, a Szülészetek értékelése (Sprievodca pôrodnicami) projekt vezetője. – Van azonban még sok olyan terület, ahol lehetséges a fejlődés.” Hnilicová szerint tovább csökkenthető lenne például a császármetszéssel végrehajtott szülések száma, habár az utóbbi időben ez is csökkent. „A korábbi években például az érsekújvári kórházban országos összehasonlításban is nagyon magas volt a császármetszések száma, tavaly 10 százalékos csökkenést sikerült elérniük” – magyarázta a szakértő. Szerinte ez köszönhető az értékelési projektnek is, a kórházak jobban figyelnek arra, hogy javuljanak a mutatóik.

Regionális különbségek

Hnilicová szerint megfigyelhetőek regionális különbségek az intézmények színvonalában, de ezt befolyásolja például a páciensek köre is. „Egyes régiókban például az eredményeket befolyásolja a magas számú, hátrányos helyzetű roma populáció abban az értelemben, hogy ezek a roma nők általában fiatalabb korban szülnek, és nem tartják be a szülés előtti ellenőrzéseket – magyarázta a szakértő. – Emiatt például nincs lehetőség a szűrővizsgálatok elvégzésére sem, és a magzat fejlődését sem követheti a kezelőorvosa.” A másik különbséget a centralizáció jelenti, az utóbbi években ugyanis létrejött hat magas színvonalú, jól felszerelt, úgynevezett perinatális központ (ahol a legbonyolultabb eseteket is el tudják látni), egyes egyetemi kórházak is komoly fejlesztésen mentek át. „Ezekben a központokban sokkal alacsonyabb a korai újszülöttkori elhalálozás – állítja Hnilicová. – Egyes megyékben ez a centralizáció alacsonyabb szintű, kevesebb a jól felszerelt intézmény ezért ott rosszabbak a mutatók.”

Kismamák is értékeltek

A kórházakat a szakértők mellett a kismamák is értékelték, tavaly 3134 nő kapcsolódott be a projektbe. Ők 14 szempontnak megfelelően értékelték az intézményeket. A legrosszabb értékelést az anya és a gyermek első kontaktusa alapján adták: mindössze 52,8 százalékuk számára tették lehetővé a szülést követő első két órában, hogy együtt lehessenek kisbabájukkal. Az elmúlt 5 évben azonban ez a mutató is 14 százalékkal javult, az évközi javulás pedig 7 százalékos volt. Viszonylag elégedetlenek – 72,8% – voltak a kismamák a szülés előtti felkészítéssel a szülészeten, és mindössze 75,4 százalékuk tartotta megfelelőnek a szoptatás támogatását a kórházi személyzet részéről. A többi mutató 80 százalék feletti volt, a legjobb eredményt az apás szülés engedélyezése érte el, amit az értékelők 90,5 százaléka szerint lehetővé tett a kórház. „A felmérés azt mutatja, hogy minden mutató tekintetében javulást tapasztaltak a kismamák” – jelentette ki a HPI szakértője. Az egyes kórházak részletes értékelése megtalálható a tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodnicami honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?