Drágább lesz a benzin, féléves csúcson az olajár

Pozsony |

<p>Fél éve nem látott magasságokba ugrott a kőolaj világpiaci ára. Az elemzők szerint ezt hamarosan az autósok is megérzik: a szlovákiai töltőállomásokon az elkövetkező két hétben akár 4 centtel is drágulhat a benzin literje.</p>

A Szlovákia számára is mérvadó Brent olajfajta hordónkénti (159 liter) ára tavaly november eleje óta a legmagasabb szintre emelkedett. E hét elején 49,47 dollárra ugrott az ár, ami féléves csúcsnak számít. A kőolaj áremelkedését az okozta, hogy a Goldman Sachs amerikai befektetési bankház, amely eddig az egyik legborúlátóbb kilátást fogalmazta meg a kőolaj árával kapcsolatban, hétfőn 35 dollárról 45 dollárra növelte a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta második negyedévi átlagárára vonatkozó előrejelzését.

Áremelő tényező volt továbbá, hogy Nigéria és Kanada termeléskiesése miatt a piacon deficit alakult ki kőolajból, a közel két éve tartó túlkínálat után. A Goldman szerint hosszabb távon azonban ez a hiány eltűnik, a jövő év első felében a piacon ismét túlkínálat lesz, mert az idei második fél évben a WTI átlagára 50 dollár közelébe emelkedik, ami az olajkutatás és olajtermelés felfutását okozza. Emiatt az amerikai befektetési bankház a WTI jövő évi átlagárával kapcsolatos becslését az eddigi 57,50 dollárról 52,50 dollárra csökkentette.

„A kőolaj világpiaci árának a megugrása a szlovákiai töltőállomásokat sem hagyja hidegen. Számításaink szerint az elkövetkező két hétben a benzin literenkénti ára nagyjából 4, a gázolajé 1 centtel nőhet” – nyilatkozta Kamil Boros, az X-Trade Brokers társaság elemzője. A 95-ös oktánszámú benzin literje május első felében átlagosan 1,22 euróba, a gázolajé 1,035 euróba került, az egyes töltőállomások között azonban jelentős árkülönbségek lehetnek. (SITA, MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?