Betiltani vagy sem?

<p>Kotlebáék márciusi mandátumszerzése pofonként érte az országot, pedig sok jel utalt rá, hogy a bakancsot és egyenruhát viselő kigyúrt fiúkat hamarosan a parlamenti tudósításokban láthatjuk viszont.&nbsp;</p>

Most, hogy az egész ország kellőképpen megdöbbent, azon kezdünk tanakodni, vajon törvényes-e egyáltalán egy olyan párt létezése, amely a háborús szlovák állam követőjének tartja magát.  Jellemző az is, hogy nem a felelős állami szervek vetik fel ezt az aggályt, hanem egy civilszervezet. Nagy kérdés, hogy Kotleba pártjának indulásakor mit csináltak azok az állami intézmények, amelyeket fizetünk, illetve, hogyan létezik, hogy egy primitív trükkel (ebben a konkrét esetben a Borbarátok Pártjának megszerzésével) bárki bármilyen pártot létrehozhat Szlovákiában. Most azonban a téma súlyosabb része, jelesül: betiltani-e vagy sem? Nem mellékes a szakértő véleménye, mely szerint ezzel a lépéssel csakis Kotlebáék malmára hajtanánk a vizet, akik így még inkább mártírszerepben tetszeleghetnének. Igen ám, de ha egyszer komolyan vesszük saját törvényeinket, akkor a Mi Szlovákiánknak minden bizonnyal nincs keresnivalója a hazai pártok között. Akkor hát mi legyen?  Ez a kérdés azonban alighanem akadémiai marad, ugyanis nehezen várható, hogy a Főügyészség, a Smer jelöltjével az élén, a párt feloszlatását javasolná. Kotlebáék megjelenése a színen ugyanis nemcsak a Smernek kedvez, hanem az egész kormánykoalíciónak, amely magát a létezését igazolja a „szélsőségek elleni harccal”. S mint azt nemzetközi tapasztalatok alapján is tudjuk, ennek apropóján sok mindent le lehet nyomni egy fiatal demokrácia torkán. Ellenkezőleg, ha Kotleba pártját mégis feloszlatnák, szükségtelenné válna a „történelmi” koalíció is.  Mit sem változtat azonban a tényen, hogy az, ami Kotlebáékat életre hívta – az emberek frusztrációja, a kilátástalanság és gyűlölet a „parazitákkal” szemben, megspékelve a gombamód terjedő álhírekkel és összeesküvés-elméletekkel –, szép csendben egyre duzzad, s már rég túlnőtte az erre hagyományosan legfogékonyabb szociális rétegek köreit. Félő, hogy ma még be sem látjuk, mi lehet ennek az új társadalomformáló erőnek a rádiusza. Itt is érvényes azonban, hogy az elutasítás helyett/mellett a probléma valódi megértésére van szükség, hogy az igazi okokat kezelni tudjuk. Enélkül minden intézkedés csak kozmetikázás lesz. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?