A csehek többsége nem akarja, hogy szabályozzák a boltok nyitvatartását

Prága |

<p>Megszavazta péntek délelőtt a cseh parlament a törvényt, amely szerint jövő évtől Csehországban a kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok karácsony és újév idején zárva tartanak.</p>

A boltbezárást a kormánypárti szociáldemokraták és kereszténydemokraták, illetve az ellenzéki kommunisták támogatták, a szintén kormánypárti ANO és az ellenzéki liberális-konzervatív TOP09 és a polgári konzervatív ODS ellenezte.

Csehországban az eredeti törvénytervezet értelmében csak állami és vallási ünnepek idején nem nyitottak volna ki a nagyobb üzletek. De egy kormánypárti képviselő (ANO) módosítójavaslata értelmében a boltokat csupán december 25-én és 26-án, valamint újév napján 14 órától zárnák be - írja az Index.

"A törvény lényegében elveszítette értelmét", panaszkodott a szociáldemokrata koalíciós partner egyik képviselője a cseh sajtóban. Roman Sklenák szerint a törvény által előírt nyitvatartási időpont hasonló ahhoz, amely jelenleg is érvényben van a Cseh Köztársaságban karácsony idején, de a kommunista és más szocdem képviselők is elkeseredettségüknek adtak hangot: "a törvényt a pult mögött dolgozók érdekében terveztük, próbáljon meg valaki annyi pénzért dolgozni, amit a nők a pult mögött kapnak" - nyilatkozta egyikük.

A szélsőjobboldali Hajnal (Úsvit) ellenezte a boltbezárást, szerintük mindenkinek maga kell eldönteni, hol vásároljon, az ODS-ből Bohuslav Sobota pedig Magyarországgal példálózott: "a magyarok is eltörölték a vasárnapi zárvatartást, mivel a kis- és közepes üzletek terén hatalmas hanyatlás és összeomlás következett be a kereskedelemben". A közvélemény-kutatási adatok alapján a cseh lakosság hatvan százaléka ellenezte, hogy törvény szabályozza a boltok nyitvatartási idejét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?