Reklámarc lett a savtámadás túlélője

Mumbai |

<p>Egy savtámadást túlélt fiatal lány lett a reklámarca egy divatmárkának Indiában, ahol évente több mint ezer ilyen támadás történik.</p>

Laxmi a Viva N Diva nevű márka új kollekcióját népszerűsítő reklámfilmben szerepel. A cég kezdeményezésének célja, hogy ráirányítsa a figyelmet mindazokra, akik savtámadás következtében vesztettek szépségükből.

A Bátorság arca című videóban a lányt kisminkelik, megcsinálják a frizuráját, majd kamerák előtt mosolyog a színpompás ruhákban.

"Láttunk képeket más savtámadások túlélőiről és arra gondoltunk, hogy már az siker lenne, ha csak egyiküknek lehetőséget tudnánk adni" - mondta a nyugat-indiai Gudzsarát szövetségi államban működő divatcég illetékese. Hozzátette: "nagyon jó visszajelzéseket kaptunk és reméljük, hogy más vállalatok is követni fogják a példánkat".

Évente 1500 savtámadást jelentenek be világszerte és csak Indiában több mint ezer eset történik. A támadások egy része azonban titokban marad, mivel a megtorlástól való félelmükben az áldozatok nem mernek jelentkezni.

A támadók legtöbbször a fejet és az arcot veszik célba, hogy eltorzítsák és megvakítsák az áldozatokat. A bűntett súlyossága ellenére Indiában továbbra is könnyű savhoz jutni, mivel azt a pamut feldolgozásban és a gumigyártásban is használják, annak ellenére, hogy egy 2013-as legfelsőbb bírósági rendelet korlátozta az árusítását.

Tavaly az illetékes bíróság úgy határozott, hogy az áldozatoknak ingyenes orvosi kezelés és legkevesebb 300 ezer rúpia (1,3 millió forint) kártérítés jár.

Laxmi, aki 15 éves volt, amikor egy 32 éves férfi savat öntött rá, miután a lány elutasította a közeledését, a savárusítás teljes tilalmának elrendeléséért fordult a bírósághoz. A lány 2014-ben vehette át a Bátor Nők Nemzetközi Díját Michelle Obama amerikai first ladytől.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"216335","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?