Látvány- és hangorgia

<p>Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég. Kedd délután volt, és égett a napmelegtől a kopár szík sarja, tikkadt embernyájak legelésztek rajta. Sok a program, és a bőség kosarából itt mindenki egyaránt vehet. Mondd, te kit választanál?</p>

Feltűnő a sok idézet? Nos, úgy gondoltam, ha Robbie Williams kölcsönözhet másoktól a hatás kedvéért, akkor én miért ne? A Sziget sajtóiroda által a fesztivál eddigi legnagyobb sztárjának titulált énekes külön napot kapott, amelyre külön árultak jegyeket. (Rizikós biznisz ez, tavalyelőtt nagyon ráfáztak a szervezők, és mivel Robbie kérte a legnagyobb gázsit, szerintem hiába voltunk sokan, idén is kinéz a bukta. Ne legyen igazam!) Ez a produkció egy gigantikus popcirkusz, ki-ki döntse el, hogy ez jó vagy rossz. Egy biztos: Robbie Williams húsz, tizenöt, de talán még tíz éve sem szerepelhetett volna a Szigeten fő attrakcióként. Hát most szerepelt, úgyhogy megérdemel még egy bekezdést.

Akit mindenki imád

A fickó negyvenen túl is nagyon szexi. Egyetlen hamis hangot sem hallottam tőle az est folyamán. Tud kommunikálni a közönséggel, tíz perc után mindenki imádja, a hátul ácsorgó szkeptikusok is. Elképesztő zenekara van. Humora is van. Csak lehet, hogy nincs másfél órára elegendő slágere, ezért néha rázendít egy-egy ismert melódiára. Volt itt U2-sláger, az I Love Rock and Roll Joan Jett-től, a Royals, a Wonderwall (Robbie nagy Oasis-rajongó) és két Queen-klasszikus, a mindig működő We Will Rock You és a ráadásként ledarált Bohemian Raphsody. Hát, nem is tudom. Olyan ez gigaverzióban, mint amikor egy falunapon az Aranyesőt énekli valamelyik haknisztár. Robbie ráadásul a Carmina Burana „nagy slágerének” taktusaira vonult be, ami nálam eleve hatásvadász kezdésnek számít. Önök ezt szerdán olvassák, és talán azon tanakodnak, útnak induljanak-e a Szigetre. Szerintem már maga a látvány és a hangulat megéri a napijegy árát. Tegnap nyitottak a képzőművészeti, kézműves- , cirkuszi, színházi és sporthelyszínek, valamint a Hungarikum Falu nevű szimpatikus kezdeményezés, amelyről a héten még lesz szó. A fesztivál helyszíne egy 80 hektáros terület, bejárni sem egyszerű, nem még írni róla.

Világra szóló esemény

A hivatalos adatok szerint 47 országból érkeztek az idei fellépők. A szigetlakók esetében nehéz saccolni, annyit tudok, hogy az olasz kemping már tegnap megtelt, Ausztráliában is eladtak ezer hetijegyet, és találkoztam három brazil fiatallal, akik már tavaly is itt voltak. Vagyis az egykori belföldi sátoros ünnep világra szóló eseménnyé nőtte ki magát, ami egyedi jelenségnek számít, legalábbis más országokból nem tudok hasonló példát felhozni. A legnagyobb angliai fesztivál, a Glastonbury például 90 százalékban briteket vonz, a németek legnagyobb ilyen rendezvényét is túlnyomó részt hazaiak töltik meg. Az európai fesztiválokon általában ugyanazok a sztárok lépnek fel idén, azaz senki sem egy-két konkrét előadó miatt utazik Hollandiából vagy Franciaországból Budapestre. A fő vonzerőt az atmoszféra és a látványvilág jelenti és persze a kelet-európai olcsóság. Ami nekünk inkább drágaság. Egy korsó Dréher 650 forint, egy félliteres üdítő 450, egy deci bort pedig 400 forintért mérnek a Szigeten. Enni 1000 forint alatt nem nagyon lehet, de van 4000 forintos kaja is.

Amit érdemes megnézni

Ma lép fel a világzenei színpadon az egyik kedvenc spanyol zenakarom, a Che Sudaka. Visszajáró vendégek, én 2008-ban találkoztam velük először. A világzenei színpadon lesznek, ahogy két éve is. A Barcelonába települt dél-amerikai bevándorlókból álló csapat a Mano Negra nyomdokain indult el, társadalomjobbító szándékkal muzsikáltak az utcán. Latinos elemekben gazdag, de összességében kategorizálhatatlan, rockot, punkot, reggae-t és rapet felvonultató mixtúrájuk ellenállhatatlannak bizonyult, nemzetközi viszonylatban is. A mai, de talán az egész heti nagyszínpados fellépők közül számomra az Alt-J a legizgalmasabb. Könnyed hangvételű, mégis mélyenszántó dalok, alternatív beütések és mainstream hangulatfokozás egy csomagban, kifinomult, ugyanakkor egyszerű hangzás, elektronika és puritanizmus. Szóval nem semmiség, amit ezek a britek csinálnak, meg is kapták a Mercury- és az Ivor Novello-díjat, második lemezük, a This Is All Yours pedig első helyen végzett a szigetország lemezeladási listáján. Bátran nyúltak elektronikához, art pophoz és olyan hangszerekhez, amilyenek csak nagy ritkán tűnnek fel klasszikus zenekarokban. A későn fekvők szerdáról csütörtökre virradóra 1.30 kor legyenek az A38 sátorban, ahol ízelítőt kaphatnak a 21. század hiphopjából. A Los Angeles-i ördögfióka, Tyler, the Creator lép fel e késői órán. A producerként, videoklip rendezőként, grafikusként és ruhatervezőként is tevékenykedő huszonéves srác már pályafutása elején elnyerte az MTV legjobb új előadójának járó díjat, két évvel ezelőtti albuma pedig az év egyik legtöbbet emlegetett raplemeze volt. Olyanok közreműködtek rajta, mint Frank Ocean, Erykah Badu vagy Pharrell Williams. A hiperaktív rapper és haverjai, amikor épp nem zenélnek, szívesen filmeznek: az általuk kitalált és készített Loiter Squad című amerikai vígjátéksorozat már a 3. évadon is túlvan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?