Klaus: Havel reformkommunista volt, gyűlölte a pártokat

Prága |

<p>Václav Havel ugyan nem volt kommunista, de &quot;gondolkodásában sok tekintetben reformkommunista volt&quot; - állítja Václav Klaus volt cseh államfő a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilapban szombaton megjelent interjújában.</p>

Klaus úgy véli, hogy Havel nem volt a klasszikus politikai demokrácia híve. "Gyűlölte a politikai pártokat, csak a mozgalmakat szerette" - mondta Klaus, aki Havel után került a cseh elnöki bársonyszékbe. "Határozottan elutasította a piacgazdaságot, bár úgy vélem, hogy személyesen nagyon meggazdagodott belőle. Ő egyszerűen nem akart piacot. Talán még emlékeznek azon kijelentéseire, hogy a piac a kofáknak való. Folyamatosan ideológiai harcot folytattam ezzel a világnézettel" - szögezte le a volt államfő.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett Polgári Demokratikus Párt (ODS) miért támogatta 1998-ban Havel újraválasztását, Klaus azt mondta: ez szükséges rossz volt. "Igen, ezt szükséges rossznak tartottam, bár ezt a kifejezést személyesen sosem használtam" - jegyezte meg. 

Havel külföldi elismerését ugyanakkor Klaus pozitívan értékeli. "Igen, ő egy jelkép volt, és a jelképekre szükség van. Különösen külföldön ennek pozitív jelentősége volt" - szögezte le a nyugdíjas politikus. Havel és Klaus az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni első két évtized meghatározó politikusai voltak Csehországban. Általános  vélemény, hogy a két évtizedet a cseh politikában a Havel-Klaus szembenállás jellemezte. Mindkét politikus kölcsönösen bírálta egymást.

Klaus már 2001-ben kijelentette: "Az elmúlt évtizedben egyikünk sem a kommunizmussal harcolt, hanem a másik koncepciója ellen." Václav Havel 1993 februárja és 2003 februárja között volt a Cseh Köztársaság elnöke. Václav Klaus ezt a tisztséget 2003 márciusától 2013 márciusáig töltötte be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?