Az állami SPP nem kéri a gáz árának csökkentését

Pozsony |

<p>A korábbi években Robert Fico gyakran vádolta azzal a Szlovák Gázműveket, hogy indokolatlanul kéri a lakossági gáz árának emelését. A kormány többek közt ezzel az indokkal vette meg a céget, állítva, hogy majd csökkenti a gáz árát. Most megtehette volna, de nem tette.</p>

Robert Fico kormányfő a Szlovák Gázművek (SPP) évente több tízmillió eurós veszteséget termelő anyavállalatának az állami átvételét követően megígérte, hogy ennek köszönhetően a jövőben olcsóbb lesz a gáz. „Az árpolitikát mostantól az állam ellenőrzi ” – mondta Fico az államnak 60 millió eurójába kerülő júniusi átvételt követően. Mára azonban kiderült, hogy az SPP nem nyújt be árcsökkentési javaslatot az Árszabályozási Hivatalnak (ÚRSO), a gázárak jövő évi alakulása így teljes mértékben ez utóbbitól függ majd. „A hatályos jogszabályok szerint nem vagyunk kötelesek benyújtani az árjavaslatot, így teljes mértékben az ÚRSO döntésére hagyatkozunk” – nyilatkozta Štefan Šabík, az SPP igazgatótanácsi elnöke. Az Árszabályozási Hivatalnak a jövő évi árakat november végén, december elején kellene közzétennie.

A kormányfőnek azonban így sem kell aggódnia, hogy esetleg nem tudja betartani a gázár csökkentésével kapcsolatos ígéreteit, hiszen az Árszabályozási Hivatalt is az ő jelöltje, Jozef Holjenčík vezeti, aki korábban már többször hangsúlyozta, hogy jövőre árcsökkentést terveznek. Hogy pontosan mekkorát, azt egyelőre nem árulta el, Pavol Pavlis gazdasági miniszter szerint azonban ez elérheti az 5 százalékot. Legalább ekkora csökkentés várható azonban 2016-ban is, Fico egy korábbi ígérete szerint ugyanis az elkövetkező két évben együttesen két számjegyű gázárcsökkenésre számíthatunk.

Štefan Šabík közvetve elismerte: az SPP most azon dolgozik, hogy minimalizálja az esetleges gázárcsökkenés negatív hatásait a vállalatukra. Mindez nem meglepő, hiszen már az SPP korábbi vezetése is többször arra figyelmeztetett, hogy a lakossági szegmens – a Fico-kabinet árpolitikája miatt – tartósan veszteséges. A lakossági gázár legutóbb az idei év elejétől csökkent, ez azonban csak elenyésző mértékű, átlagosan 0,23 százalékos volt. A jövő évre várható gázárcsökkentés költségeit tehát az adófizetők állják, az állami tulajdonnak köszönhetően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?