Szép évjárat lesz a 2013-as

Kürt/Szomotor |

<p>Minőségi és mennyiségi szempontból is elégedettek az idei évvel a borászok. 2013 a szőlőtermés szempontjából Nyugat- és Kelet-Szlovákiában is túlteljesített.</p>

Az időjárás ritmusa miatt a mustok Kürtön (Érsekújvári járás) a tavalyinál karakteresebb fehérborokat, és alacsonyabb alkoholtartalmú vörösborokat ígérnek, mondta lapunknak Sütő Zsolt, a Strekov 1075 borászat tulajdonosa. Azoknak az idei szőlőknek, amelyek nem botritizálódtak, alacsonyabba cukorfokuk, és keményebb a savháztartásuk, magyarázta. „De volt egy egyedi jelenség, hogy botritizálódott sok szőlő, például a vékonyhéjúak közül az Aurelius és a Devín, amelyek a nemes penész által sokkal izgalmasabbak lettek, ezáltal az évjárat díszei lehetnek” – állítja Sütő Zsolt. A Devínt 30-as, az Aureliust 28-as cukorfokkal szüretelték. Kürti „hosszútávfutók”A borász szerint a 2011-es és 2012-es fehérboroktól az ideiek a savaknak köszönhetően karakteresebbek és markánsabbak lesznek, a vörösek pedig nem lesznek olyan tüzesek és az alkoholtartalmuk sem lesz olyan magas, mint az előző években. „Kiegyensúlyozott évjáratnak látom 2013-at” – összegezte az eddigi tapasztalatokat. Az Aliberneten kívül már mindegyik fajtát leszüretelték. „Vitalitása már nincs a szőlőnek, de érdemes még kint hagyni, hogy kicsit megcsípje a dér, és lágyuljon a cserzőanyag a héjában” – magyarázta. A „karós” olaszrizlinget ma szüretelik. A keményebb savháztartás miatt valószínűleg hosszabb érlelési idő kell a vörösnek és a fehérnek is, magyarázta, hozzátéve, sokáig tárolható, „hosszútávfutó borokat” vár a 2013-as évjárattól. Tokaj is jobban teljesítA Bodrogközben már október elején lezajlott a szüret, a Tokaji borvidékhez tartozó szlovákiai falvakban (Kis- és Nagytoronya, Bári, Szőlőske) is már csak azok hagyták a tőkéken a szőlőt, akik egy-egy különleges minőségű bort szeretnének készíteni. A gazdák a leszüretelt szőlő minőségével és mennyiségével is elégedettek, magyarázta kérdésünkre Főző Péter szomotori kistermelő, borász. „Rengeteg szőlő termett, ami legtöbbször a minőség rovására megy, ám idén szerencsére nem így volt” – állítja Főző. Viszonylag magas cukortartalmú mustok készültek. „A muskotályom 22 fokos lett, de ismerek olyat, akié 24. Az olaszrizlingem pedig 18, ami Zemplénben már kiváló” – fejtette ki. Hogy a savtartalom milyen lesz, azt később fogják látni. „A nagyon magas cukorfok sem mindig jó, mert elnyomja a savakat, a Furmintnak például a 18–20 fok az ideális, de az idei év ebből a szempontból talán még jobb is, mint amit vártunk” – állapította meg Főző.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?