MKP: Az elhibázott stratégia még szélesebb körben folytatódik

Dicséretes, hogy a Brüsszelből lépésben érkező oltóanyagok pótlására a kormány alternatív beszerzési forrásokhoz nyúlt. Helyesen, mivel az emberéletek, az egészség megóvása a geopoitikai taktikázást jóval felülmúló alapelv. Így tesz egyre több EU-tagország. Hiszen a járvány leküzdésére az egész világon ádáz küzdelem, ölre menő verseny zajlik a vakcinákért, az oltóanyagok mihamarabbi és minél szélesebb körű beszerzéséért. Sőt, mi több az EU-tag Olaszországban hamarosan elkezdődik a Szputnik V vakcina gyártása. Minden bizonnyal a széles körű oltás sokkal hatékonyabb védekezési módszer, mint a hónapok óta tartó, vég nélküli tesztelés.
Pártsajtó

2021. március 15. 09:30

A másik oldalon döbbenetes kormányzati rendszerhibákat tapasztalunk. Aktuálisan a szomszédos járásokba nem utazhatunk, csak ha nyomós okunk van rá. Ezzel egyidőben egyre többen utaznak exkluzív országokba: Szomáliába, a Maldív-szigetekre, Zanzibárba vagy a Seychelle-szigetekre. Csodálkozunk, ha egyre többen hozzák be a dél-afrikai Covid-vírust vagy a még újabb és ritkább vírustörzseket? A hatékony megelőző gyógyszerek, mint az Ivermectin vagy a Isoprinozin máig sem kaphatók a patikákban. Erről nem a patikusok tehetnek, hiányzik a központi beszerzés. Más. Szlovákiában 2020. novembere óta kisebb-nagyobb szünetekkel tartó széles körű, társadalmi tesztelés folyamán eddig 14 millió Antigén-tesztet használtak fel. Miközben nem és nem csökken a súlyos betegek és az elhalálozottak száma. Hetek óta a megszólalók a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések csődjéről beszélnek. Mindhiába.

A széles körű, társadalmi tesztelés során a kormány tovább tetézi az elhibázott lépések sorát. Szinte hihetetlen, mégis igaz: az felhasznált 14 millió Antigén-teszt után, napirenden van további 35 millió Antigén-teszt központi beszerzése, k.b. 140 millió euró értékben. Ennyi pénzből talán egy új kórházat is felépíthetnének. Akár speciális, korszerű járványkórházat, ami irtózatosan hiányzik. Sőt, olyan tesztek beszerzése is várható, amelyekkel a tesztelést az emberek otthonukban maguk is elvégezhetik. A mobil oltóállomásokon vagy a központi foglalási rendszerben eddig a teszteltek adatait felvették, a fertőzöttekről az államigazgatás így azonnal tudomást szerzett. Ám ha az emberek a tesztelést maguk végzik majd el, a fertőzöttekről az államigazgatás nem szerez tudomást. Mivel máig sem indult be az e-karantén, az elektronikus nyomon követés, a fertőzöttek élő nyomon követése pedig feltűnően hiányos, a közeljövő korántsem bíztató. Az idősebbek hogyan fogják magukon elvégezni a tesztelést? Lehet így hatékonyan küzdeni a járvánnyal? Ha már megrögzött tesztelés-párti a kormány, miért nem tért át a sokkal pontosabb, megbízhatóbb, gyors és olcsó PCR-tesztekre? Komoly szakmai talány…

Íme egy közvélemény-kutatás eredménye, amely az elmúlt hetekben készült. A megkérdezett szlovákiai polgárok 75 százaléka úgy véli, a széles körű, társadalmi antigén-tesztelés hibás, hatékonynak nem nevezhető módszer, gyorsan el kellene felejteni. A felmérés másik eredménye: a megkérdezettek 20 százaléka úgy véli, hogy a fals negativitással bíró antigén-teszteléssel meg voltak tévesztve. Mivel úgy gondolták negatívak, nem fertőzöttek ám nem sokkal később kiderült: fertőzöttek voltak és fertőzték környezetüket. Ha tudták volna a valóságot, egészen biztosan másképpen, felelősségteljesen viselkedtek volna.

Döbbenetes, hogy a hibás módszert a kormány folytatni kívánja. Szélesebb körben, mint eddig. Legalábbis a közbeszerzés adatai erre utalnak. Mindezt 140 millióért, amikor az ország államadóssága egekbe szökik, az egészségügy működőképessége határára, államháztartása pedig lassan a tönk szélére kerül. Mivel az év elejétől a járvány következményeire a vártnál többet költöttek, aktuálisan a költségvetés módosítását, az államadósság jelentős megnövelését fontolgatják. És ez így fog folytatódni. Vajon meddig?


 

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.