Megújult a kassai Csáky-Dessewffy palota, mely hamarosan Magyarország kassai főkonzulátusának új székhelye lesz

A felújított épületre már a magyar és az úniós zászlót is kitűzték
Kassa |

A Magyarország kormánya által 2021 elején megvásárolt Csáky-Dessewffy-palota épületének átfogó felújításán valamivel több mint egy évvel ezelőtt kezdtek meg dolgozni a munkások. Az épület külső felújítása már befejeződött, az impozáns Fő utcai objektum balkonja fölé pedig már az Európai Unió és Magyarország zászlaját is felfüggesztették. Magyarország kassai főkonzulátusa már megkezdte a hivatali munkát az új épületben, de a nagyközönség számára még nem nyitották meg az ajtókat. 

A nemzeti kulturális műemlékként nyilvántartott épület komplex felújítása során adminisztratív helyiségeket alakítottak ki benne, de az épület technológiai felszereltségét is korszerűsítették. A korábban kiadott építési engedély szerint az ajtókat, ablakokat, padlókat és a vakolatot is felújították, de felújításra került a lépcsőház, az épület tetőszerkezete és liftrendszere, s nem utolsó sorban egy légkondicionáló berendezést is beszereltek. A felújítás pontosabb részleteiről, illetve az épület hivatalos megnyitásának időpontjáról Gris Emese Diánát, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulját szerettük volna kérdezni, de nem volt hajlandó nyilatkozni. „Köszönjük a kérdésüket, egyelőre semmit sem mondhatunk” – mondta röviden a konzul, majd letette a telefont. Ahogy azt Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja még a felújítás kezdete előtt a Korzár napilap kassai szerkesztőségének elmondta, nagy örülnek, hogy 22 év után – mely során bérelt épületben voltak – a főkonzulátus végre saját épületbe költözhet. Mivel a főkonzulátusnál nem láttuk értelmét az újabb kérdéseknek, a kassai önkormányzat szóvivőjét, Dušan Tokarčíkot kérdeztük. Mint kiderült, a jelenlegi felújítás során nem kellett komolyabban beavatkozni az eredeti alaprajzba, sőt, az épület mint kulturális műemlék felújítása is pozitívan értékelhető. „Az említett épületet szabályszerűen engedélyezték, és már kiadták a jóváhagyási határozatot. Irodaházként fogják használni. Nagyon örülünk, hogy a felújítás után eltűnt róla az állványzat, és a kassai sétány ismét egy kicsit szebb lett. Kassa városa mindig is multikulturális volt, sikeres történet és gazdag történelem áll mögötte. Ehhez hozzájárult az összes nemzetiség, amely az elmúlt évszázadok során itt élt és él” – közölte az Új Szóval a város szóvivője. Gris Emese Diána végül e-mailben tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az épületet a hivatalos átadó előtt nem mutatják be a sajtónak. „A Főkonzulátus augusztus 28-a óta az új helyén végzi hivatali tevékenységét, így az eseményekre is ott kerül sor, amelyekre eseti jelleggel meghívjuk a sajtó képviselőit is” – közölte lapunkkal a kassai konzul. Azt, hogy pontosan mikor kerül sor a főkonzulátus hivatalos megnyitójára, Gris nem részletezte.

főkonzulátus

Gazdag történelem

A kassai Fő utca 72. sz. alatt található dór oszlopos, gyönyör erkéllyel ellátott, egyemeletes épületet a tizenkilencedik század elején építették. Elsőként a Csáky, majd a Dessewffy grófok számára. A ház oromzatán a Csákyak címere látható, a nyakánál levágott, vérző, szakállas, bajuszos tatárfej, hátrafelé csüngő prémes süveggel. Az épület egyébként gazdag történelemmel büszkélkedik. 1821-ben ebben a házban szállt meg I. Sándor orosz cár, 28 évvel később pedig Konstantin orosz nagyherceg. 1918 végén a ház adott otthont a kormánybiztosi hivatalnak, de ebben az épületben írták alá a város átadásáról szóló jegyzéket a csehszlovák hatóságokkal, melyre szintén 1918-ban kerítettek sort. A II. világháború után egészen 1991-ig, a Kelet-szlovákiai Képtáré volt az épület, majd a tulajdonos Major-testvérek a Szlovákia alkotmánybíróságának adták bérbe. Az épületben a legutóbbi években a PantaRhei könyvesbolt kapott helyet, 2011. március 14-én, Gróf Esterházy János születésének 110. évfordulóján pedig az egykori palota udvarán Szerencsés János kassai magyar főkonzul és Major György, az épület akkori tulajdonosa felavatta Kassa parlamenti képviselőjének mellszobrát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?