Magyar Fórum: Öntözési rendszer épétése - az új érdeklődők kizárva?

Nem titok, zöldség és gyümölcstermesztés terén gyengén teljesít Szlovákia, ezért külföldről pótoljuk mindazt, amit itthon is termeszthető lenne. A termesztés egyik kulcsfontosságú pillére pedig az öntözés biztosítása (lenne.)
Pártsajtó

2021. április 6. 16:08

Simon Zsolt
Simon Zsolt - TASR-felvétel

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) 50/PRV/2020 számú, 2021. március 31-én lejárt pályázati kiírása kellett, hogy kezelje ezt a problémakört is; a hiány ellenére a pályázati versenyből mégis kizárták az új zöldség- és gyümölcstermesztőket.

Az illetékes minisztérium az elszámolható költségeket az alábbi feltételekhez kötötte:

„a befektetéssel az öntözés alá vett területek kiterjedésének a növelésére nem kerül sor. Öntözött területeknek azok a területek minősülnek, amelyeken öntözést folytattak az első, 2010 – 2019 közötti öntözési időszakban. A jelölt területeken az érintett időben folyó aktív öntözésről szóló igazolást, a Hydromeliorácie š. p. ad ki. Azokban az esetekben, ahol az öntözőrendszer nincs állami tulajdonban, a tulajdonos kell igazolja az öntözőrendszer aktív használatát a 2010 – 2019 között megvalósult első öntözési időszakban.”

Tehát a Földművelésügyi Minisztérium az egyik oldalon támogatja a zöldség- és gyümölcstermesztést, a másikon pedig kizárja az új érdeklődőket a támogatásból.  A jogosultsági feltételek ugyanis kizárják annak a lehetőségét, hogy azokon a területeken, ahol addig nem folyt öntözés, bárki is öntözési rendszert építsen ki állami támogatással és ennek köszönhetően valósítson meg speciális növénytermesztést.

Ahol eddig repcét termesztettek, ott ezután is repcét kell termeszteni. Ez a teljes dilettantizmus jele. Csak azok részesülnek a támogatásból, akik eddig is öntöztek, az újaknak esélyük sincs. Miniszter úr, ez az a támogatás, amiről nyilatkoznak és nyilatkoztak? Ezek inkább nevetséges intézkedések, stratégiáról meg szó sincs. A bürokratikus szőrszálhasogatást pedig már ne is említsük. Az éghajlatváltozás ugyancsak megköveteli az öntözés alá vont területek fejlesztését.

Ahelyett, hogy ezeken a területeken rendbe hoznák a Fico-kormányok hibáit, helyettük még újabbakkal meg is fejelik azokat.

Végezetül álljon itt egy felvetés: miért kell a szlovák gazdának fizetnie az öntözővízért? A kormánynak előnyösebb, ha hagyja, hogy ezek a vizek ingyen follyanak el  Magyarországra?  Talán kevesebb bürokráciával és a víz ingyenessé tételével a gazdák is nagyobb területeket öntözhetnének.

A szakmaiatlanság nemcsak a mezőgazdászoknak árt, hanem az egész országnak is. Így biztosan nem lesz több hazai zöldség vagy gyümölcs a hazai boltokban!

Simon Zsolt

A Magyar Fórum elnöke

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az idei népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi identitásunkat. (A szerző felvétele)

Min múlik a kettős identitás?

Eduard Heger

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Dunaszerdahely

Elkezdődött az adaptációs időszak

AstraZeneca

Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára

film

Misszió volt számára ez a film

Jakub Kulhánek
Frissítve

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.