Magyar Fórum: 115 diák nem tanulhat anyanyelvén 2021/22-ben!

A kassai valamint besztercebányai megyében 115 tanuló számára nincs biztosítva az anyanyelvükön való művelődés alkotmányos joga a 2021/22 évben.
Pártsajtó

2021. március 4. 19:21

24 iskolaszüneti nap lesz a 2016/17-es tanévben
- Képarchívum

Amint az a www.svs.edu.sk weboldalból is kiderült, ezen megyék önkormányzata alacsonyabb számban határozta meg a betölthető középiskolai férőhelyeket a következő tanévre, mint a felvételre jelentkezők tényleges száma.

A kötelező iskolalátogatás ideje alatt (azaz a betöltött 16. életévig) az anyanyelven való művelődés jogát a szlovák alkotmány biztosítja. Ezen joga nincs biztosítva a két említett megye tanulóinak.

Kassa megyében 63 tanuló nem tud magyar nyelven tanulni a következő tanévtől, mert a megítélt férőhelyek száma nem elegendő (291 középiskolai férőhelyet ítélt meg az önkormányzat, miközben a jelentkezők száma 354). A magyar kisebbség aránya az adott megyében 9,44 %, de a megye által biztosított középiskolai férőhelyek száma a következő tanév első évfolyamába csupán 4,68 %.

Hasonlóan a kassai helyzethez, a besztercebányai megyében 52 diákkal több a magyar középiskolákba jelentkezők száma (328 a jelentkező de az önkormányzat csupán 276 férőhelyet ítélt meg). A besztercebányai régióban a magyar nemzetiségűek aránya 10,2%, a középiskolai férőhelyek száma a következő tanév első évfolyamába viszont csak 5,82 %.

A megyék (úgy a kassai, mint a besztercebányai) teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a Szlovák Köztársaság alkotmányának 34. cikkelyét (2/a) mely arról rendelkezik, hogy „a nemzeti kisebbségekhez vagy etnikai csoportokhoz tartozó állampolgároknak törvényben meghatározott módon és feltételek mellett az államnyelv elsajátításához való jog mellett, biztosítva van a saját anyanyelvükön való művelődés joga“.

A helyzet megoldásának érdekében a Magyar Fórum már kezdeményezett egy találkozót Rastislav Trnka megyei elnökkel Kassán, 2021.3.10-én 11,00 órakor. Fontos lenne megtalálni a helyzet megoldását még a középiskolai felvételik előtt, különben fennáll a veszély, hogy a diákok nem tudnak majd anyanyelvükön tanulni. A diákok megyéken kívüli utazása is komoly gondot okoz a jelenlegi járványhelyzetben.

Természetesen igyekszünk Ján Lutnerrel, a besztercebányai megye elnökével is létrehozni egy találkozót, hogy ott is megszülethessen a helyzet megoldása.

Simon Zsolt

A Magyar Fórum elnöke

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

Eduard Heger

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.