Lengvarský: Dolgozunk az orvosok követelésein

Vladimír Lengvarský szerint igenis dolgoznak a szakszervezet követeléseinek teljesítésén
Pozsony |

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter csütörtökön részletesen is beszámolt arról, hogy halad a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) követeléseinek teljesítése. A tárcavezető szerint a problémák többségének megoldásán már dolgoznak, de az orvosok erről máshogy vélekednek. A felek legközelebb hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz.

Szeptember végén az LOZ bejelentette, több mint 2100 kórházi orvos csatlakozott a felmondási akciójukhoz, és ha az egészségügyi tárca nem teljesíti a követeléseiket, akkor decembertől nem lesz kinek ellátnia a betegeket. Lengvarskýnak tehát kevesebb mint három hete maradt meggyőzni a szakszervezetet a felmondások visszavonásáról.

Ahogy arról a héten az Új Szó is tájékoztatott, az egészségügyi minisztérium elküldte a memorandumot az LOZ képviselőinek, amelyben elvileg megoldásokat kínáltak az orvosok nyolc követelésére. Peter Visolajský, a szakszervezet elnöke azonban azt mondta, a dokumentum valódi megoldások helyett pusztán homályos ígéreteket tartalmaz.

Teljesített feladatok?

Lengvarský csütörtökön ennek az ellenkezőjét állította. Sajtótájékoztatóján pontról pontra mutatta be, milyen lépéseket tettek eddig az orvosok által követelt reformok ügyében, illetve milyen jövőbeli intézkedéseket terveznek elindítani. Kiemelte például az LOZ azon követelését, amely szerint az orvosi karoknak több felkészült szlovákiai hallgatót kellene képezniük. Lengvarský hangsúlyozta, nemrégiben Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel közösen bemutatták a javaslatot, amelynek köszönhetően az egyetemek mintegy ötszázzal több szlovákiai hallgatót vehetnének fel úgy, hogy ez semmiféle pénzveszteséggel nem járna a számukra (a javaslatot egyébként bírálták az orvosi karok dékánjai és az orvostanhallgatók is, erről bővebben az ujszo.com-on olvashatnak).

Az orvosok követelései között szerepel például az is, hogy a kórházhálózat átalakítása során addig ne zárjanak be semmilyen osztályt, amíg a kórházak nincsenek technikai felszereltség és munkaerő szempontjából felkészülve arra, hogy átvegyenek betegeket másik intézményektől. Az egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban jelezte, továbbra sem készülnek a kórházi osztályok bezárására. Mint mondta, az optimalizációs folyamat segítségével meghatározzák, mely kórházakban milyen beavatkozásokat végezhetnek majd az orvosok. Az átalakítások feltétele azonban az, hogy az adott kórház készen álljon a portfóliójában található beavatkozások és operációk teljesítésére, mind felszereltség, mind munkaerő szempontjából, emelte ki Lengvarský.

Mindemellett elmondta, az egészségügyi dolgozók, köztük a nővérek béremelését is megszavazta a parlament, ezzel egy további pontot teljesítettek az LOZ listájáról.

Az orvosok még azt is követelik, hogy az egészségbiztosítók fedezzenek minden költséget a kórházak számára, amely a betegellátással függ össze. A miniszter szerint erre a problémára az úgynevezett DRG-rendszer lesz a megoldás, amelynek a próbaverziója már jövőre elindul néhány kórházban, és ha működni fog, akkor 2024-től mindenhol bevezethetik.

A vitatott pont

Az egészségügyi miniszter szerint az egyedüli pont, amit nem tudnak teljesíteni, az az orvosok által követelt béremelés. Az LOZ ugyanis azt akarta, hogy a nem atesztált orvosok a nemzeti átlagbér 1,7-szeresét, az ateszáltak pedig a 2,8-szorosát kapják kézhez, illetve minden egyes ledolgozott év után további 5 százalékos emelést kapjanak. Lengvarský úgy fogalmazott, a költségvetési lehetőségek jelenleg ezt nem teszik lehetővé. Ugyanakkor megjegyezte, Visolajský nemrégiben tárgyalt a pénzügyminiszterrel, így bízik abban, hogy sikerült kompromisszumra jutni a fizetések terén is.

Vészforgatókönyv

A miniszter legközelebb hétfőn találkozik Visolajskýval, és arra számít, hogy a szakszervezeti elnök nemcsak általánosságban fejezi ki elégedetlenségét, hanem konkrétan elmondja, a memorandum mely pontjaival nem ért egyet. A tárcavezető továbbra is bízik abban, hogy sikerül megegyezniük, de már arra is készülnek, hogy december elején valóban felmondanak az orvosok. Az egyik lehetséges megoldás a veszélyhelyzet kihirdetése, aminek köszönhetően az orvosokat kötelezhetnék arra, hogy visszamenjenek dolgozni.

„Ez is egy lehetőség, de nem szívesen folyamodnék hozzá”

– jelentette ki a miniszter. Szerinte többféle megoldás is létezhet a helyzet megoldására, de ezeket egyelőre nem részletezte. Azt azonban garantálja, hogy a sürgősségi ellátás decemberben is működni fog a szlovák kórházakban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?