XII. Egressy Béni Színjátszó Fesztivál

<p>Több mint tíz éve működik, s megszoktuk már, hogy ez a falusi színjátszáshoz kötődő fesztivál jelen van életünkben.</p>

A színjátszás szerelmesei, kortól, foglalkozástól független amatőr színészek és a közönség is várja minden év novemberében, hogy egy rövid időre kiszakadjon a monoton mindennapokból, és az átváltozás deszkáinak könnyed vonzásában elfeledkezzen gondokról, hogy újra feltöltődve valami megmagyarázhatatlan energiaáramlás nyomán keletkezett többlettel a szívében-lelkében újrakezdhesse a hétköznapok valóságát.

A sorozat csütörtökön délután fél négytől a fesztivál névadója szobrának megkoszorúzásával kezdődik Szepsiben a római katolikus templom melletti téren a Vox Columbellae Vegyeskar közreműködésével, és Hrubík Bélának, a Csemadok országos elnökének köszöntő beszédével. Az ünnepélyes megnyitó keretében a helyi kultúrházban sor kerül a Mics Károly-díj átadására, melyet idén az érsekújvári Záhorszky Elemér színjátszó és rendező kap, akivel szombat délután a buzitai önkormányzat dísztermében egy érdekes beszélgetés hangzik majd el.

A versenyre idén is négy műfajban jelentkeztek a résztvevők, klasszikus színdarab, népszínmű, esztrádműsor, dramatizált népi játék egyaránt látható majd a színpadokon. A versenyprogram kilenc társulatának nagy része évek óta visszatérő résztvevő, mint a füleki Zsákszínház vagy a királyhelmeci Bodrogközi Színjátszók, akik már több mint harminc éves múltra tekintenek vissza. De beneveztek egészen fiatal csoportok is, mint a komáromi VISZTA (Vidám Iparisták Színjátszó Társulata). Az előadott művek között található klasszikus darab, E. Albee Nem félünk a farkastól című kamaradrámája a füleki Zsákszínház előadásában, a Kipling–Dés–Geszty-féle A Dzsungel Könyve musical, mely a komáromi VISZTA merész vállalkozásaként látható, a zenés és táncos műfaj pedig a Tallósi Esztrádcsoport táncshow-ja által is képviselteti magát.

A hagyományőrzés egyre nagyobb értéknek számít, s egy-egy vidék kihalóban levő szokásainak felelevenítése e versenyen is kiemelkedő jelentőségű helyet foglal el. Idén két csoport nevezett ebben a kategóriában, a Görgői Hagyományőrzők A görgői szőlőhegyen, a debrődi Tüzikék Betlehemes pásztorok és a három nővér című előadásukkal térnek vissza a régi korok népi szokásaihoz. A jókedvet, a nevetést humoros komédiák szolgálják: A Vásárúti Komédiások Eugene Labiche Ilyen a világ című szalonkomédiáját, a Nánai Színjátszócsoport a Svěrák– Smoljak páros Beugrás című bohózatát adják elő. Kitűnő szórakozásnak ígérkezik a királyhelmeciek Schwajda György A rátóti legényanya című kisregényének adaptációja, és a Vezekényi Görbetükör Színjátszó Kör saját szerzeményű Ami a Mami, avagy Ólam Mimi című esztrádműsora is.

A versenyelőadások mellett vendégelőadások is színesítik a programot. A szervezők elmondása szerint nagy az érdeklődés a Gál Tamás és Bodonyi András által előadásra kerülő Arany János Nagyidai cigányok című komikus eposzának csütörtöki előadására, melyre közvetlenül a megnyitó után kerül sor. A nagykürtösi Divadlo Bez Groša társulat Mikszáth Kálmán novellái alapján készült előadását pénteken két alkalommal is játsszák majd Szepsiben. A szombati előadásokra Buzitán kerül sor, délután az eredményhirdetésre várva két vendégelőadást láthat a mintegy 200 résztvevő és az érdeklődő közönség, a békéscsabai Féling Színház Csehov Medve és Boldizsár Péter Félálmaink, valamint az És?! Színház Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című műve alapján készült előadását.

Második éve vehetnek részt a színjátszók szakmai programon, ahol helyzet- és stílusgyakorlatok által juthatnak előbbre a színházművészet gyakorlatában Szabó Csilla az És?! Színház vezetőjének segítségével.

A versenyelőadások szakmai zsűri általi értékelésére a nap végén kerül sor, a mintegy 20 díj birtokosának nevét pedig szombaton este tudhatják meg a fesztivál résztvevői. (Fecsó Yvett)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?