Viva Italia!

Pozsony |

<p>A Pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotebeli kiállítótermeiben október 2-ig látható a Viva Italia! című kiállítás, amely a 20. és a 21. század olasz művészetét mutatja be. A nyár egyik legizgalmasabb, modern vizuális művészetet prezentáló kiállítását a Dolce vitaj olasz fesztivál kiemelkedő eseményeként rendezték meg Pozsonyban.</p>

A második világháború utáni olasz vizuális művészet fejlődését meghatározó 97 művész több mint száz munkáját vonultatja fel a tárlat. Bő hat évtized legjellegzetesebb alkotásait válogatta össze Laura Monaldi kurátor úgy, hogy képet adjon azokról a művészeti irányzatokról, amelyek jelen voltak (vannak) az itáliai művészetben a háború utáni újraindulástól napjainkig.

A Viva Italia! – a megnyitón elhangzottak szerint – az utóbbi évek egyik legjelentősebb művészeti eseménye Szlovákiában. Ritkán láthatunk együtt ilyen gazdag műtárgyanyagot, amelyen nyomon követhető, milyen eszközökkel dolgozott, milyen anyagokat épített be a nyelvezetébe és milyen témákban merült el a kísérletező szabad művészet Olaszországban. Köszönhető ez a Pratóban található Carlo Palli-gyűjteménynek, amelyből a pozsonyi kiállítás műtárgykollekciója származik, s amelyből már több száz tárlatot rendeztek nagy tekintélyű olasz és Olaszország határain túli kiállítóhelyeken. A Palli-gyűjtemény több mint harmincezer különféle értékes tárgyat, műalkotást és olyan dokumentumot tartalmaz, amely főleg a múlt század 60-as és 70-es éveinek olasz művészeti mozgalmait dokumentálja. Köztük olyan művészeti irányzatok tárgyi lenyomatait, megnyilvánulásait őrzi a gyűjtemény, mint a fluxus, a vizuális költészet, az új realizmus, a pop-art, az arte povera, a transzavantgárd, a bécsi akcionizmus és a graffitizmus.

Az irányzatokból is következik, hogy a Viva Italia! széles műfaji skálát mutat. Franco Angeli, az olasz pop-art jeles képviselője emblematikus motívumot dolgoz fel A Capitolium farkasa című sorozatával. Egyik darabja nyitja a kiállítást, megteremtve az olasz hangulatot. Hosszú perceket, órákat lehet eltölteni e vizuális művészet műtárgyaival, rácsodálkozva a rendkívüli kreativitással kivitelezett rengeteg zseniális ötletre.

Van itt időillúziót teremtő szerkezet: ovális tükör, körülötte keretként különféle (megállt) időt mutató ütött-kopott vekkerek sorakoznak. Látható Itália zöldség-gyümölcs-térképe: az olasz csizma égetett-kormozott deszkából kivágott sziluettjét paradicsomot és különféle gyümölcsöket ábrázoló, szalagszerű csíkok színesítik.

Claudio Costa Evilági nap című, erős kisugárzású munkája a tárlat egyik remeke. A modern művészet univerzumának mesteri kifejeződése ez a domborműszerű kép. Sárga képmezőben és plexikeretben sárga állatfej néz farkasszemet egy – a képsíkból valós tárgyként kiemelkedő – sárgára festett vasvilla ágaival. A lét és a nemlét kérdését felvető, olyan erősen ható mű ez, amely bevésődik az emlékezetbe. S nem ez az egyetlen ilyen modern művészeti alkotás a Viva Italia! kiállításon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?