Véget ért a Magyar Filmhét: a Liza, a rókatündér a legjobb film

Budapest. A Liza, a rókatündér című alkotás nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2.

Budapest. A Liza, a rókatündér című alkotás nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2. Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján először adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 18 kategóriában.

Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője a díjat átvéve a Saul fia alkotóinak viccesen megköszönte, hogy nem indultak a versenyen, így esélyt kaphattak más filmek is a díjak elnyerésére. A Liza, a rókatündért 15 kategóriában jelölték, végül 7 díjat nyert el: legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át, és a stáb tagjai kapták a legjobb látványért, zenéért, vágásért, valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmesternek járó Magyar Filmdíjat is. (Balsai Móni mögött eredményes hétvége áll: a monte-carlói filmfesztiválon is megkapta a legjobb színésznő díját.) A Liza, a rókatündér friss színfolt volt a tavalyi magyar premierfilmek között. A fekete komédia főhőse Liza, a japán nagykövet özvegyének ápolónője a képzeletbeli Csudapesten. Bezárt életében egyetlen barátja van: Tomy Tani japán táncdalénekes szelleme. Mikor Liza randizni kezd, a férfiak úgy hullanak körülötte, mint a legyek – Tomy Tani ugyanis nem akarja elengedni.

A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, ez az alkotás 11 jelölésből négyet – a legjobb tévéjáték, a legjobb férfi mellékszereplő, operatőr és forgatókönyvíró – váltott díjra. Az 1914-ben meggyilkolt híres budapesti kurtizán, Mágnás Elza életének utolsó napjait bemutató filmet Szász Attila rendezte.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletben nyújtott teljesítményéért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Kulka Jánosnak ítélték oda a Félvilág című filmben játszott szerepéért.

A legjobb ismeretterjesztő filmnek a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című filmet (rendező: Mosonyi Szabolcs) választották. A kisjátékfilmek közül Kovács István Betonzaj című munkáját ítélték a legjobbnak. Az animációs filmek mezőnyében Gauder Áron rendezése, a Kojot és a szikla vitte el a díjat. A dokumentumfilmek kategóriájában a Drifter, Hörcher Gábor rendezése nyert.

A filmhét nyitófilmje a Saul fia volt, de a Magyar Filmdíjakért folyó versenyben Nemes Jeles László egy hete Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult. Ennek ellenére a szervezők különdíjjal jutalmazták. A gála végén a színpadon megjelent Törőcsik Mari, a nemzet színésze is. Gratulált a Saul fia alkotóinak és felidézte, hogy egykor együtt játszott a film főszereplőjével, Röhrig Gézával az Eszmélet című tévéfilmsorozatban, aki abban a kis József Attilát alakította. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?