Van gyenge pontja?

Elég egy kétkedő pillantás, és máris eltörik a mécses vagy felfortyan? ĺgy nehezíti meg fölöslegesen a saját és mások életét. Aki ismeri a gyenge pontjait, az első lépést már megtette a könnyebb boldogulás felé.

Elég egy kétkedő pillantás, és máris eltörik a mécses vagy felfortyan? ĺgy nehezíti meg fölöslegesen a saját és mások életét. Aki ismeri a gyenge pontjait, az első lépést már megtette a könnyebb boldogulás felé. S ha még azt is tudja (sőt ki is használja), ami az erőssége, akkor könnyen sikeres lehet a magánéletben és a munkahelyén egyaránt.

Bäbel Wardetzki müncheni pszichoterapeuta szerint, aki rögtön megsértődik – mert meggondolatlan megjegyzést tettek az új frizurájára, vagy a partnere kétkedve nézett rá –, annak alighanem van valamilyen gyenge pont az életében.

– Ez lehet egy régi, be nem gyógyult seb, ami ilyen helyzetekben újra felszakad, ezért emberi mivoltában érzi sértve magát. Felháborodik, s a reakciója legtöbbször túlzott, amivel tovább rontja a helyzetet. Az ilyen esetet nem szabad félvállról venni, mert a fel nem dolgozott lelki sérülésnek komoly következménye lehet: az önbizalomhiánytól az étkezési problémákig igen széles a skála – állítja a pszichológus, aki az alábbi tanácsokkal próbál segíteni a hasonló cipőben járóknak.

Őrizze meg a nyugalmát!

Ez a legnehezebb, ám legfontosabb lépés. Ha úgy érzi, hogy mindjárt eltörik a mécses, nem kell feltétlenül sírva fakadnia. Tudatosan lélegezzen mélyeket – így túljuthat a nehéz helyzeten.

Gondolkodjon!

Ha ugyanaz a téma újra és újra felzaklatja, akkor érdemes a kulisszák mögé nézni. Gondolja át, mi az, ami bántja. Nem feltétlenül a partnere felhúzott szemöldöke zavarja, amivel az új ruháját kommentálja. A tényleges sértés többnyire sokkal mélyebben rejtőzik. Lehetséges, hogy gyermekkorában egyszer kinevették az öltözéke miatt.

Ha minden igyekezete ellenére sem fedezi fel a baj eredetét, talán a kívülálló segíthet. Beszéljen gondjáról valakivel, akinek az ítélőképességében bízik.

Győzze le büszkeségét!

Kezdeményezzen beszélgetést azzal, aki megbántotta. Magyarázza meg, mi volt sértő a viselkedésében, és kérje meg, hogy a jövőben legyen kíméletesebb. A megoldás a kölcsönös megértésben rejlik. Ha semmiképpen nem akar összeütközésbe kerülni, akkor írjon levelet az illetőnek. Még csak el sem kell küldeni. Az a lényeg, hogy a sértettség érzésének okát megfogalmazza, és ezáltal elsősorban saját maga előtt világossá váljék.

Törekedjen egyezségre!

Aki sértve érzi magát, pozitív reakciót, elismerést vár a környezetétől. Ezért ne gondoljon bosszúra! Lehet, hogy pillanatnyilag jót tesz, de végeredményben sehova nem vezet. Békülésre van szüksége ahhoz, hogy végre újra jól érezze magát. Ha pedig az illető újra megbántja, a megoldás egy kisebb egyezség lehet. Például: „Fájdalmat okoztál, kiengesztelésül vigyél el vacsorázni!”

Aki minden csekélységre sértődéssel reagál, valószínűleg jól érzi magát a sértődött szerepében – és még az előnyét is élvezi. Nem kell saját magával megalkudnia, nem szükséges megváltoznia. Ám ez végzetes önámítás, hiszen a sértődöttségével hosszútávon a baráti és a párkapcsolatát teszi kockára.

Mi az erőssége?

A következő önismereti teszttel nem lehet „megbukni”. Nincs igaz és hamis válasz, a magatartásformák alapján rajzolódik ki a személyisége. Minél őszintébb feleletet ad, annál valósághűbb képet kap önmagáról. Az emberi tulajdonságokat vízszintesen, A-tól J-ig, tíz különféle csoportba soroltuk, amelyek függőlegesen összegezve a végén négyféle típust alkotnak.

Először rangsorolja a tulajdonságokat! Egy-egy sorban négy tulajdonságot talál. Minden tulajdonságot értékelnie kell. Az önre legjellemzőbb négy pontot ér, a kevésbé jellemző hármat, a még kevésbé jellemző kettőt, és amelyik öntől idegen, az egyet.

A végén számolja össze külön-külön, hogy mennyi pontot ér az első, a második, a harmadik, illetve a negyedik függőleges oszlopban lévő tulajdonságsor. A pontszám alapján ön lehet határozott, kezdeményező, kitartó vagy lelkiismeretes, de igazából az a legjellemzőbb, amelyik oszlopban a legtöbb pontot gyűjtötte. Érdemes figyelembe venni a többi oszlop eredményét is. Ennek tudatában olvassa el az értékelést!

Értékelés

Határozott (ha az első oszlop összege a legmagasabb): Akkor van csúcsformában, ha problémák merülnek fel. Ha baj van, nem veszíti el a fejét és átveszi a vezetést. Célját rendszerint el is éri. Vigyázzon, hogy egyszerre ne vállaljon túl sokat, és vegye figyelembe a környezete érzelmeit! Sokat vár el önmagától, ezért a környezetével szemben is magasak a követelményei, amit nem biztos, hogy a többiek tudnak teljesíteni. Legyen türelmesebb! Olyan munkahely való önnek, ahol mindennap új kihívás várja és kevés a közvetlen ellenőrzés.

Kezdeményező (ha a második oszlopban van a legtöbb pont): Tökéletesen alkalmas arra, hogy társas kapcsolatokat szervezzen és tartson fenn. Társadalmi ember, aki szeret csapatban dolgozni. Optimista és tettvágy hajtja. Meggyőző a fellépése és szereti a világos beszédet. Hátránya, hogy könnyen elragadtatja magát, és nem fejezi be a vállalt feladatokat. Fél a viszszautasítástól, ami sebezhetővé teszi. Gyakran elvész a részletekben. Nem árt, ha hetente egyszer rendet rak az íróasztalán és értékeli a munkáját. Olyan jó légkörű munkahely való önnek, ahol megkímélik az aprólékos részfeladatoktól. Fontos, hogy támogassák törekvéseiben, elismerjék, és mások tanulhassanak öntől.

Kitartó (legtöbb pont a harmadik oszlopban): Remek tervező, aki lépésről lépésre közelít a célhoz. Nem lehet kihozni a sodrából, a vitákban is közvetít, ha kell. Kár, hogy nehezen fogadja a változásokat és saját igényeit az utolsó helyre sorolja. Jó, hogy önállóan tud dolgozni, de néha konzultáljon a munkatársakkal és legyen aktívabb!

Lelkiismeretes (legtöbb pont a negyedik oszlopban): Kritikusan és logikusan gondolkodik. Ügyel a részletekre, és minőségi munkát végez. Tárgyilagosan és elemzően ítél, viszont könnyen elvész a szabályok útvesztőjében és nem rugalmas. Aprólékos, de pesszimista. Fél az újtól és nagy szerepet tulajdonít a kritikának. Kifut az időből. Önnek olyan munkahely való, ahol világosan előírják a feladatait, ellenőrzik, hogyan halad, és adnak rá elég időt. (gy)

A) önző lelkes passzív tökéletességre

törekvő

B) közvetlen társasági lény türelmes pontos

C) hűvös meggyőző hűséges kíváncsi

D) igényes érzelmes közösségi lény módszeres

E) kötekedő kedvelt elviselhető aprólékos

F) energikus igyekvő nyugodt hagyománykövető

G) merev szétszórt nehézkes fukar

H) kalandvágyó befolyásos öntelt lelkiismeretes

I) határozott bizakodó jóhiszemű óvatos

J) makacs életvidám könnyed precíz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?