Változások kora

Szombaton a pozsonyi Brämer-kúriában tartotta rendkívüli közgyűlését a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága. A tét egy lényeges elemeiben módosított, korszerű alapszabály elfogadása, illetve a társaság új vezetésének megválasztása volt.

Csanda Gábor, Barak László, Hodossy Gyula, Németh Zoltán, Szászi Zoltán és Ardamica ZoránM. Csepécz Szilvia felvételeSzombaton a pozsonyi Brämer-kúriában tartotta rendkívüli közgyűlését a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága. A tét egy lényeges elemeiben módosított, korszerű alapszabály elfogadása, illetve a társaság új vezetésének megválasztása volt. A közgyűlést a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nevében Lakatos Mihály főosztályvezető, Magyarország pozsonyi nagykövetsége képviseletében Szesztay Ádám, a szlovák kulturális tárca részéről Dohányos Róbert főosztályvezető, a Szlovákiai ĺrószervezetek Társulása küldötteként pedig Jozef Leikert köszöntötte.

Hodossy Gyula elnöki beszámolójában szólott a reformok elkerülhetetlenségéről, illetve arról, hogy az írótársaság minden eddigi tevékenységének folytatása mellett az új koncepció szerint nagyobb súlyt kívánnak fektetni az írótársadalom érdekvédelmére és – egyebek mellett – a pályázati és publikálási lehetőségekről szóló információk naprakész továbbítására a tagság felé. Az elnök az elvárásokkal kapcsolatban – nem kis racionalitásról téve tanúbizonyságot – hangsúlyozta: „Egyrészt lehetőséget kell teremteni az igények teljesítésére, másrészt az igényeket kell korrigálni a lehetőségek szerint addig, míg e kettő nem találkozik.”

Csanda Gábor titkár hat új tag felvételéről tájékoztatott, akikkel a társaság létszáma 116-ra emelkedett, majd megemlékezett az előző közgyűlés óta elhunyt tagokról, valamint köszöntötte Tóth Lászlót, aki tegnap ünnepelte 55. születésnapját. A titkár ezt követően beszámolt a választmány egyéves munkájának nehézségeiről és legfontosabb eredményeiről. A korábbi időszakokban tapasztalható heves, a választmány munkáját már-már megbénító viszályokra, illetve az utóbbi időszakban folyó csendes, ám annál eredményesebb munkálkodásra utalva Csanda Gábor elmondta: „Úgy érzem, írószövetségünk nem osztja meg a tagságot. (...) Azt tapasztalom, hogy a társaság tevékenysége, látható és kevésbé látványos ügyködése kizárólag a vállalt feladataira, azok legcélszerűbb lebonyolítására korlátozódik, s ennek a tárgyilagos légkörnek, úgy tűnik, mintegy mellékesen pacifikáló hatása van.”

Az egy éve működő választmány munkáját dicséri sok egyéb mellett az az alapszabály-tervezet is, amelyet kisebb módosításokkal végül is egyhangúlag fogadott el a közgyűlés. Az új alapszabály rendelkezik az elnök közvetlen, három évre szóló megválasztásáról, illetve a választmány és az elnök jogkörének szétválasztásáról. ĺgy aztán az elnök és az alája rendelt titkár mostantól természetszerűleg nem tagja a héttagú választmánynak, miközben mindkét intézmény hatásköre lényeges mértékben bővült.

A korábbi terméketlen belharcok teljes elcsitulásáról tanúskodik az a tény, hogy Hodossy Gyulát a közgyűlés – az alapszabályzathoz hasonlóan – ellenszavazat nélkül választotta a társaság elnökévé. A választmány tagjai a következő három évben Németh Zoltán, Szászi Zoltán, Ardamica Zorán, Barak László, Csanda Gábor, Juhász R. József és Balázs F. Attila lesz. A közgyűlés ezenkívül két bizottság tagjait is megválasztotta. Az etikai ügyeket a következő ciklusban Mészáros András, M. Csepécz Szilvia és Pénzes István, a pénzügyeket pedig Csicsay Alajos, Motesíky Árpád és Zirig Árpád felügyeli. Az utóbbi bizottság az új alapszabály értelmében jött létre, a várhatóan növekvő aktivitás miatt ugyanis a társaság gazdálkodása a korábbi évekhez képest minden bizonnyal lényegesen kiterjedtebb lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?