Valahol Európában – bemutató a Tháliában

Kassa |

<p>Radványi Géza és Balázs Béla nagy sikerű filmje, az 1947-ben készült Valahol Európában az egész világot bejárta.</p>

A második világháborút követő időszakban játszódó mozgókép nyomán alkotta meg Dés László zeneszerző azt a musicalt, melynek címe azonos a filmmel, és amelyet most Moravetz Levente rendezésében tekinthet meg a nagyérdemű a kassai Thália Színházban. A bemutató holnap este 19 órakor kezdődik. Aki nem bírja kivárni a munkahét utolsó napját, az a ma este 19 órától kezdődő főpróbán 1 eurós belépődíj fejében vehet részt.

„A Thália Színház által műsorra tűzött darabot, a helyi körülményekhez kellett igazítanunk. Ennek köszönhető, hogy a mi darabunk két időpontban játszódik. Közvetlenül a háború vége előtt, illetve a béke kezdetekor. Ezzel akartuk jelezni azt a folytonosságot, hogy legyen háború vagy béke, van egy olyan réteg, amely kiszolgáltatott. Ezek a gyerekek” – mondta a rendező, Moravetz Levente, aki már több darabot is színpadra állított a teátrumban.

„A Valahol Európában nehézsége és egyben gyönyörűsége az, hogy gyerekekkel kell dolgozni. Elképesztően nehéz felhozni ezeket a gyerekeket a színészek szintjére, de nagyon jó úton vannak. Nálunk a gyereknek is ugyanúgy kell táncolnia, mint a legjobb táncosnak” – hangsúlyozta Dévényi Ildikó koreográfus, aki hozzátette, komoly elvárásoknak kellett megfelelniük a válogatásra jelentkező 6-14 éves gyerekeknek.

Korognai Károly, a Thália Színház művészeti vezetője elmondása szerint két alapvető szempont érvényesült a darab választásánál. „Egyrészt tőlünk elvárják a zenés produkciókat, a másik szempont eleve benne van a címben. Elveszőben van az ember a maga gazdasági és társadalmi problémáival. Ez a kicsit szomorú, filozofikus cím ilyen értelemben abszolút aktuális. Az emberiség kétségbe van esve gazdasági okokból, de nem kéne. Szerintem jobb a helyzet, mint, amikor ez a darab játszódik. Ez a darab és a benne szereplő karakterek nagyon pozitív érzéseket sugároznak felénk, nézők felé, miközben a történet szereplői lényegesen rosszabb helyzetben vannak, mint mi” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?