Vágott virág

A vágott virág sokkal tartósabb lehet a szokásosnál, ha bizonyos előkészületeket teszünk, mielőtt vízbe raknánk őket. Ne kapkodjuk hát el a virágok vízbe tevését. A bolti virág több figyelmet igényel, mint az otthon nevelt.
VÁGOTT VIRÁG ELŐKÉSZĺTÉSE
1.

A vágott virág sokkal tartósabb lehet a szokásosnál, ha bizonyos előkészületeket teszünk, mielőtt vízbe raknánk őket. Ne kapkodjuk hát el a virágok vízbe tevését. A bolti virág több figyelmet igényel, mint az otthon nevelt.

VÁGOTT VIRÁG ELŐKÉSZĺTÉSE

1. A virágok szárát ferdén vágjuk (ollóval, szikével vagy éles késsel). A vágott felület (és a vízfelvétel) növelése érdekében hasítsuk fel a vastagabb szárvégeket. A felületnövelés folytán ugyanis sokkal több sejt érintkezhet az éltető vízzel.

2. A víz alá merülő szárrészről tépjük le a leveleket, mert elrothadnak, és megmérgezik a vizet. ĺgy tartósabb lesz a virág, és a víz se büdösödik meg olyan hamar a bomló szerves anyagon elszaporodó baktériumok és egyéb organizmusok miatt.

3. A vízbe dobott két aszpirintabletta meghosszabbítja a virágok életét. Ha üvegvázát használunk, keverjünk a vízhez literenként egy evőkanál fehérítőfolyadékot, hogy ne zavarosodjon meg. A szer fertőtlenít, tehát lassítja a víz megromlását is.

VIRÁGRENDEZÉS

Egyeseknek több érzékük van a virágrendezéshez, mint másoknak. Aki nem elég ügyes, az használjon szűk vázát, amelyben a virágok maguk megtalálják a helyüket. Fontos, hogy a váza alja elég súlyos legyen, hogy megtartsa a csokrot.

SZÁRHOSSZABBĺTÁS

Ha rövid a virág szára, dugjuk szívószálba. Ügyeljünk rá, hogy a víz felérjen a szár aljáig. A megtoldott szárú virág mutatósabb, és könynyebb elrendezni a vázában.

HERVADT VIRÁG

Vágjuk le a hervadt virág szárvégét, és dugjuk a vágott véget zubogó vízbe néhány másodpercre. Aztán néhány órára állítsuk „nyakig” hideg vízbe.

ĺGY KÖNNYEBB!

Hosszú váza. Ha a váza túl mély a virágokhoz, gyömöszöljünk az aljára papírtörlőt vagy újságpapírt.

Virágrögzítés. Tegyünk a váza aljába öntapadós szalaggal összeerősített műanyag hajkarikákat a szárvégek megtartásához.

Öblös váza. Az összegyűrt csirkeháló igen alkalmas arra, hogy szilárdan megakassza a rendezendő virágszálak alját.

Alkalmi váza. Régi teáskanna, boroskupa, tejesköcsög ugyancsak megteszi virágváza gyanánt.

EGYES VIRÁGFAJTÁK ELŐKÉSZĺTÉSE

Olvassuk el a különböző virágfajták előkészítését, és próbáljuk alkalmazni vegyes csokrok esetében is.

A dália és a csillagfürt üreges szárát töltsük meg vízzel, és dugaszoljuk be vattával még a rendezés előtt. Vágjuk le a zárt bimbójú dús oldalágakat.

Rózsa. Tépjük le a sérült szirmokat és vágjuk le a szárról a tüskéket éles késsel. Hasítsuk be a szár végét, vagy roncsoljuk kalapáccsal. A karácsonyi rózsa hamar elhervad, hacsak nem roncsoljuk jó hosszan a szár alsó részét.

Tulipán. Nem görbül el a tulipán szára, ha újságpapírral szorosan áttekerve 5 cm mély vízbe állítjuk legalább 1 órára. Ezután döfjünk át egy rövid tűt mindegyik száron közvetlenül a virág alatt, hogy a szár levegőzzön.

Liliom. Vágjuk ki a liliom porzóit, hogy a kihullott pollen ne sárgítsa meg a szirmokat és az abroszt. Vágjuk ferdére a szárat, és állítsuk vízbe nyakig a virágokat.

SZÁRAZ CSOKOR

A szárított virág éppolyan jól mutat, mint a friss, különösen, ha természetes módon szárítottuk leszedés után. Mivel a száraz virág kifakul a napon, rendszeresen kell cserélni a csokrokat.

SZÁRAZ VIRÁG

Szépen szárad a kerti szarkaláb és a fokföldi ibolya. Közvetlenül kinyílás után szedjük le őket.

VIRÁGSZÁRĺTÁS

Apró csokrokba kötve lógassuk fejjel lefelé a virágokat száraz, hűvös, sötét helyen. Néhány nap alatt az összes víz elpárolog belőlük.

PORTALANĺTÁS

A száraz virág portalanítható melegre kapcsolt hajszárítóval. Ügyeljünk rá, mi van a háttérben, nehogy összeporoljuk.

HAGYOMÁNYOS TIPP

Virágszínezés. A vágott virág könnyen színezhető. Tegyünk élelmiszerfestéket meleg vízbe, és dugjuk bele a virág szárát. Halvány virágot és csak kevés színezéket használjunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?