Útkeresés a kiúttalanságban

<p>Komor, felkavaró film Petr Václav Kiút című mozgóképe, mely egy roma nőről festett életképpel a kiúttalanságról szól. &bdquo;A film roma főszereplői kiutat keresnek a szegénységből, a lépten-nyomon tapasztalt, feléjük irányuló gyűlöletből, és abból a létből, melyet származásuk jelöl ki számukra&rdquo; &ndash; nyilatkozta a cseh rendező.</p>

Petr Václav munkája 16 év után az első cseh nagyjátékfilm, amelyet beválogattak a cannes-i filmfesztivál programjába. A cseh kinematográfiát a legutóbb Oskar Reif Az ágy (Postel) című, 1998-as drámája képviselte Cannes-ban, a film egy középkorú tornatanárról szól, aki apa nélkül, csupa nő társaságában nőtt fel. Saját családjában is csak nők (lányai) vannak, s e női közeg rányomta bélyegét lényének alakulására, befolyásolta sorsát.

A Kiutat az A kategóriás francia fesztiválon a független filmek szekciójába sorolták be. Ebbe a csehvel együtt kilenc alkotás került be az egész világból benevezett több száz filmből. Nálunk a filmet a tencsénteplici Art Film Festen mutatták be, az ottani peremiert követően kerül szlovákiai forgalmazásba.

A film főszereplője Žaneta (Klaudia Dudová), az ambiciózus fiatal roma nő. Édesanyja halála után ő fogja össze a családot (élettársát, Davidot, valamint közös kislányukat, édesapját és tini korú lánytestvérét). Žaneta egy kicsit „más”; kiemelkedik közülük intelligenciában, viselkedésben és tudásban. Határozott a fellépése és határozottan fogalmazza meg a céljait. Tisztában van saját belső értékeivel, s elvárja, hogy azt mások tiszetelben tartsák, ahogy ő is tisztel másokat. „Másságával” azonban kirí a nem romák és a romák közösségéből is – ez is akadályozza érvényesülését. Minden erejével jobb életet akar maguknak és szebb jövőt kislányuknak. Ápolt, ad a megjelenésre, gondosan rendben tartja lakótelepi lakásukat is. Minden működne, ha neki és párjának, vagy legalább egyiküknek lenne munkája és lenne pénzük. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem azonban lassan tönkreteszi Žanetáék külsőre rendezettnek tűnő életét. Az uzsorás egyre sürgetőbb fenyegetésére, még inkább David kegyetlen bántalmazása miatt szép lassan eladnak mindent a lakásból. Žaneta az apjához költözne, ám az apa új élettársa nem akarja befogadni. Az asszony és Žaneta viaskodása a film legütősebb drámai szála, amelynek érdekessége, hogy a „gonosz mostoha” mindvégig magyarul beszél (a filmbeli történet szerint valahonnan Szlovákiából került a cseh városba). Abszolút élet írta, kitűnő szöveg és magatartás, ahogy a ház rendíthetetlen asszonya szembeszáll a hajlékot kérő lánnyal.

A pénz nélküli világból, a nincstelenségből kiutat kereső Žaneta számára kínálkozik ugyan megoldás (ott lebeg előtte a szomszéd nő példája, aki luxuskörülményeket teremtett magának gazdag és befolyásos férfiaknak nyújtott szolgáltatásaival), de az nem a tisztességes munkán alapszik. Žaneta viszont nem akar belemenni törvénytelen megoldásokba. Szeretne becsülettel dolgozni, s a tisztességesen megkeresett pénzből tisztességesen megélni. Erőfeszítései ellenére azonban a kínálkozó (az utolsó mentsvárnak tűnő) kiútról a film záró kockája egészen mást sugall.

Érzelmeket borzoló, elgondolkodtató, sötét tónusú film Petr Václav alkotása, amely erős nyomot hagy a nézőben. Autentikus, akárcsak egy dokumentum, ami a helyszíneknek, továbbá az összes (amatőr) szereplő, kiemelten a főszereplők erősen életszagú játékának, valamint a szociális megközelítésnek és a tárgyilagos ábrázolásnak köszönhető.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"153524","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?