Utazások egzotikus helyekre és saját lelkünkbe

dd

Nemrég Dunaszerdahelyen mutatta be legújabb, magánkiadásban megjelent kötetét Harmincz Rita világutazó, aki élt már Londonban és az USA-ban is, mostanában viszont Magyarország és Bali közt él kétlaki életet.

Keleti mesék című könyvében Ázsia különböző tájaira kalauzol: Nepál, Kína, Vietnám, Kelet-Timor, Ceylon... és – természetesen – a legnagyobb terjedelemben Indonézia. A kötetben keveredik az anekdotisztikus és a tudományos – ismeretterjesztő jelleg. Időnként gondolatnyi hazatekintéssel szakítja meg a kalandozást.

A könyv nagy erénye, hogy a különböző reáliákat lábjegyzetezve ismerteti, így közérthetően olvashatunk a legegzotikusabb népekről és fűszernövényekről is.

Kiemelt szerepet kapnak a különböző tájegységekre jellemző, helyi rítusok, amelyek egy európai olvasó számára gyakran meghökkentőek. Szó esik az egyes vidékek természetföldrajzáról is. A történetek alakjai nem kitalált regényhősök, hanem hús-vér emberek, akikkel a szerző utazásai során találkozott: a valószínűtlenül altruista magyar fiatal, aki megesett leányanyákat pátyolgat egy szegény NGO irodájában, a világ végén; a kénbányász, aki pokoli körülmények között éli le az egész életét; a látó, aki ránézésre megmondja a gyermekkori traumáidat, a hmong asszony, aki angolul nem tud olvasni, de szóban kitűnően elkalauzolja a falujába érkezőket vagy éppen a Himalája lankáin spontán cserekereskedéssel magát feltaláló brazil lány.Olyan törzshöz is ellátogathatunk a könyv lapjain, amelynek a szigetén nem, hogy mobilhálózat és internet nincs, még az idő- és pénzfogalmuk sem alakult ki, olyan szinten ősközösségi életet élnek.

A kalandokat megszakítja egy motorbaleset miatti kórházi tartózkodás is, ami aztán a hosszúra nyúló, rehabilitációs idő során elindította Harmincz Ritát az írónővé válás útján, hiszen ágyhoz kötve könyvírással tudta elfoglalni magát.

A friss kötet immár a negyedik a magát gyakran „sárga ruhás lány”-ként nevező írónőtől. Egyik legérdekesebb része ugyanakkor nem Ázsiában, hanem Londonban és lelki síkon történt eseménysort mutat be: egy súlyos, pszichoszomatikus betegségből ugyanis egy, a korábbi lakhelyére, Londonba tett kiruccanás lelki élményei gyógyították ki. A különböző spirituális gondolatok, legyen szó akár a törzsi népek rituáléiról, a buddhista elvekről vagy éppen a kortárs ezoterikus szakirodalom olyan alapműveiről, mint Rüdiger Dahlke „A Sors mint esély” című kötete, olykor csak lábjegyzet, olykor hosszabb eszmefuttatás szintjén végigvonulnak a könyvön. Ennek ellenére nem filozófia-tankönyv ez, hanem olvasmányos útleírás, amelynek a fejezetei külön – külön is értelmezhető és lekerekített kisprózaként, krokiként, publicisztikaként, eszmefuttatásként is olvashatók.

 

Posta Ákos István

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?