Utazás az ügynök koponyája körül

Komárom |

<p>Szeptember 16-án mutatják be a Komáromi Jókai Színházban Arthur Miller drámáját, Az ügynök halálát. Az eredeti, márciusra tervezett premier a rendező betegsége miatt elmaradt.</p>

Tóth Tibor színházigazgató a premiert megelőző, csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az előadás kiválóan illeszkedik a 2016/17-es évad tematikájához, a társadalmi megosztottság kérdésköréhez, amit jól kifejez a darabban megfogalmazott kegyetlen farkastörvény is: „Aki csődöt mond az üzleti életben, az csődöt mond a társadalomban és annak nincs többé joga az élethez.” Miller kíméletlen végkövetkeztetése a 40-es években az amerikai álom végső kudarcát leplezte le, mára viszont általános, hétköznapi szorongássá, közép-európai valósággá (is) vált. A főhős, a Mokos Attila által alakított lecsúszott kisvállalkozó, Willy Loman ugyanakkor nemcsak a társadalommal, önmagával is meghasonul, élete krízispontra jut. Ahogy Tóth Tibor fogalmaz, „elméjében fokozatosan  felszínre törnek a múlt meg nem emésztett emlékei, az elfojtott és elhallgatott titkok és tévedések, melyek lassan rátelepednek a jelenre és felzabálják a jövőt.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"246277","attributes":{"alt":"","author":"jokai.sk","class":"media-image","height":"465","style":"width: 600px; height: 401px;","title":"Balról: Varga Emese, Mokos Attila, Skronka Tibor, Tóth Tibor, Forgács Péter, Bandor Éva, Tóth Károly","typeof":"foaf:Image","width":"695"}}]]

„Ez a belső vívódás elevenedik meg a színpadon, melyet jól kifejez a Gadus Erika által megálmodott, a gondolatok labirintusára asszociáló díszlet is – vette át a szót a rendező, Forgács Péter. – A bemélyedésekkel szabdalt, megdöntött tér sokszor járhatatlan és veszélyes, hiszen nagyon könnyű megindulni a lejtőn, vagy akár belezuhanni valamelyik verembe. A gödörbe csúszás meteforája is benne van ezáltal a darabban, főleg amikor egy-egy szereplő nyakig elsüllyedve, az egyik veremből szólal meg.“ Forgács Péter szerint Miller első pillantásra időben és térben is távolinak tűnő drámáját a mindannyiunk életében felmerülő kétségekkel, az öncsalással, a családi traumákkal és a szeretteinkhez fűződő ambivalens viszonyunkkal való szembesítés teszi időtlenné és igazán emberközelivé. „A főhős az önáltatás csapdájába esik, valójában jóval kevesebb annál, mint amennyit hisz magáról. Egy ponton kénytelen szembenézni a kudarccal, sikertelen életének pedig ezután úgy próbál értelmet adni, hogy a fiát akarja már-már fanatikusan sikeressé tenni, bevégeztetni vele azt, amit ő nem tudott véghez vinni. Végül ez az igyekezete is csődöt mond, ami családi konfliktushoz,majd pedig tragédiához vezet“ – foglalta össze a történetet a rendező.

A dráma különlegessége, hogy  teljesen nélkülözi az időrendet, a főhős gondolatai múlt, jelen és jövő között cikáznak, emlékei, illúziói és a jelenvaló szétválaszthatatlan szövevénnyé gabalyodnak. A címszerepet játszó Mokos Attila szerint ez olyan, mintha a főhős fotókat szedegetne ki egy családi albumból, melyekről aztán eszébe jutnak mindenféle dolgok. A darab tehát tulajdonképpen az ő fejében játszódik, nem véletlen, hogy eredetileg a „Fejének belseje” címet szánták neki.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"246272","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Arthur Miller drámáját 1959-ben mutatták be először Magyarországon, a címszerepben Tímár József legendás  alakításával. A 90-es évek végén a kassai Thália Színház is műsorra tűzte, az akkori előadásban a most Willy Loman feleségét, Lindát alakító Bandor Éva is szerepet kapott. A művésznő a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: súlyos szerepről van szó, ami a „kényszerszünet“ alatt is akarva akartatlanul tovább munkálkodott benne.  „Ennyi idő alatt felpattannak azok a rétegek, amelyeknek fel kell pattanniuk ahhoz, hogy izgalmas legyen az előadás. Érdekes dolgok születhetnek még ebből“  - véli a színésznő.

A további szerepekben Tóth Károly, Skronka Tibor, Szabó Viktor, Olasz István, Drága Diána, Dékány Nikolett, Gardenö Klaudia és Nagy László lesznek láthatók. A díszlet- és jelmeztervező Gadus Erika, a rendező asszisztense Balaskó Edit, az előadás zenei vezetője pedig Pálinkás Andrássy Zsuzsanna.

JANUÁRBAN MUTATJÁK BE ESTERHÁZY DARABJÁT POZSONYBAN

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?