Újraindul az Összkép

Akár ünnepelhetne is a Duna Televízió, hiszen tavaly szeptemberben, tehát egy éve választották meg új elnökét, valamint új vezetőségét és menedzsmentjét, s az eltelt egy esztendő alatt sikerült stabilizálni e közszolgálati csatorna anyagi helyzetét, valamint az év eleji arculatváltással növelte nézettségi arányát.

Ám ahogy Pekár István, a Duna Televízió elnöke mondja, nem ünnepelni akarnak, hanem továbblépni, mégpedig Camera díjas csatornához, vagyis a világ legjobb kulturális televíziójához méltón dolgozva, alkotva még nagyobb mértékben emelni a nézőszámot, egyrészt további műsorszerkezet-változtatással, másrészt amerikai műsorszórással. Októbertől a Duna Televízió, történetében először, szigorú sávos rácsba szerkeszti műsorait úgy, hogy közelebb kerüljön a nézők mindennapi életrendjéhez, illetve jobban igazodjon ahhoz. Az új műsorrács szerint a kora esti Híradó 19 órakor kezdődik, 19.30-tól szolgáltató magazinokat sugároznak, majd a főműsoridőben, azaz a 20 órától kezdődő igényes játékfilm után, 21.45-kor a Híradó következik. 22.30-tól, az igényes művészfilmek sávjában a mozgóképtörténet remekei kerülnek majd képernyőre. Az eltérő nézői szokásokat figyelembe véve a hétköznapi és a hétvégi műsorszerkezetben markáns különbség lesz: hétvégén délutánonként megerősödik az ismeretterjesztő műsorok sávja, délelőttönként pedig zömmel gyerekközönségnek készült programok kerülnek képernyőre.

Új műsorokat is láthatunk majd a Dunán. Október 4-én indul az új heti közéleti vitaműsor, amely a Miért? címet kapta, s amelyben a munkatársak az éppen adott és vitatott témában minden miértre választ kérnek. E műsornak kettős funkciója van: egyrészt a jövő évi kampányműsorok felvezetése, másrészt, az elképzelések szerint, a Miért?-ben szerepelnek majd a legfontosabb, bővebb elemzést érdemlő vagy heves vitát kiváltó határon túli témák is. A műsor díszletét úgy alakították ki, hogy a szóbeli információkon kívül minden képi információt is megkapjon a néző. A Miért?-ben, bármely témáról lesz is szó, mindenkor két különböző oldal képviselőit ültetik egymással szembe, s mindkét vendég mögött lesz egy-egy plazmatévé, amelyen azonnal látni lehet a vitapartner reagálását.

A folytonosság jegyében – minimális módosítással – újraindul a csatorna Összkép című kulturális híradója, illetve magazinja, amely heti rendszerességgel huszonöt percben, csütörtökönként 19.30-tól kerül adásba. Feladata pedig, hogy Budapest jeles művészeti-kulturális rendezvényeinek bemutatásán kívül az összmagyarság kulturális életéről is egyfajta keresztmetszetet adjon, s ezzel „a magazin- és híradóműfaj keretein belül művészettel, művészetért, művészetről szóljon – a nézőknek”. Az Összkép felépítésében a régi marad, bejátszások segítségével tájékoztat a tánc-, a színházi, a zenei, az irodalmi, a képzőművészeti élet újdonságairól (premierekről, ősbemutatókról), valamint hírt ad, beszámol a Budapesten, vidéken és a határon túl zajló kulturális rendezvényekről. A műsorban minden művészeti ág helyet kap, kivéve a filmművészetet, amellyel a csatorna Mozgókép című filmmagazinja foglalkozik.

A Duna karácsonykor szerette volna megkezdeni az amerikai sugárzást, ám a terveket késlelteti, hogy a fedezet még nem érkezett meg a televízió számlájára. Az amerikai adásba a Duna TV közel tizennyolc órányi napi programkínálatából állítanak össze hatórányi speciális válogatást, s ezt természetesen magyarul, de angol nyelvű felirattal sugározzák majd. Az interkontinentális jeltovábbítást műholdkapcsolattal oldják meg, így az adás fogható lesz az Egyesült Államok egész területén (Alaszkát kivéve), valamint Kanada legsűrűbben lakott déli részein.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?