Új taggal bővül a család

Egy új családtag megjelenése felborítja a gyermek számára eddig megszokott rendet, vagyis mindenképpen feszültségekkel járó, zökkenőkkel tarkított folyamat. Akkor is, ha testvér születik, és akkor is, ha a szülők válása miatt az új kapcsolat következtében egy felnőtt jelenik meg a családban.

Egy új családtag megjelenése felborítja a gyermek számára eddig megszokott rendet, vagyis mindenképpen feszültségekkel járó, zökkenőkkel tarkított folyamat. Akkor is, ha testvér születik, és akkor is, ha a szülők válása miatt az új kapcsolat következtében egy felnőtt jelenik meg a családban.

TESTVÉR ÉRKEZIK

Az iskoláskorba érkezett testvérből általában lelkesedést vált ki, ha arról értesül, hogy testvére születik. Ez akkor is így van, ha nagy korkülönbséggel most születik meg az első testvére, s akkor is, ha második, harmadik testvér érkezését várják.

A megfigyelések szerint a terhesség alatt több figyelmet követel magának az idősebb gyermek, aminek biztosítása ekkor még nem okoz gondot. A problémák akkor kezdődnek, amikor megszületik a testvér. Mindnyájan tudjuk, hogy egy csecsemő ellátása egész napos, egész embert kívánó feladat. Az iskoláskorú gyermek feladatai, érdeklődése miatt több időt tölt már egyedül, azonban neki is meg kell küzdenie azzal, hogy a szülői szeretetnek már nem ő az egyetlen birtokosa. Megjelenik a féltékenység, ami gyermekenként eltérő formában nyilvánulhat meg. Romlik a tanulmányi eredmény vagy magatartási problémák adódhatnak, esetleg az addig jól alvó gyermek éjszakánként egyre gyakrabban felébred. Ezek a legjellemzőbb problémák, melyek tartóssága erősen függ attól, hogy milyen volt a kapcsolat az idősebb testvér és a szülők között a kicsi születése előtt. Egy kiegyensúlyozott, biztos családi háttér megkönnyíti az idősebb testvér helyzetét, segít a féltékenység leküzdésében. Ugyancsak könnyebb helyzetben vannak azok, akiknek a második, harmadik testvére érkezik. A nagyobb családokban mindig a sorban a legutolsó kerül a legnehezebb helyzetbe, mert kicsiből hirtelen naggyá kell válnia.

A helyzet könnyebbé tételében nagy szerepet kapnak ilyenkor az apák, akik sok külön programot szervezhetnek az idősebb testvérrel, hangsúlyozva, hogy ez csak a nagyoknak való elfoglaltság. Azt az időt, amikor a kicsi alszik, ne csak a lecke kikérdezésére fordítsák, hanem beszélgetésre, közös játékra is. Ez időnként fontosabb lehet, mint a jól elkészített házi feladat.

A nagyobb testvéreknek hosszú időn át minduntalan meg kell győződniük arról, hogy őket is ugyanúgy szeretik a szüleik, mint eddig, mint ahogy a kisebb testvért szeretik. Ezért nem ritkák a szülői szeretet erősségét próbára tevő megnyilvánulások a nagyobb testvérek részéről.

FELNŐTT ÉRKEZIK

A felnőtt érkezése mindig nagyobb megrázkódtatást jelent, mint a testvéré, mert megelőzte egy másik trauma, a szülők házasságának felbomlása.

A gyermek számára az ismeretlen világban a biztos támpontot, változó mértékben ugyan, de mindig a szülők jelentik.

Kutatásokkal igazolták, hogy a szülők válása szinte bizonyosan hátrányos következményekkel jár a gyermek tanulmányi eredményére, társas kapcsolataira. A válás után a gyermekek nagy többsége fél attól, hogy mindkét szülő elhagyja. A kölyökkorban levő gyermek gyakran magát hibáztatja a szülők válása miatt, ez alvási problémákban, ingerlékenységben, agresszivitásban nyilvánulhat meg.

A gyermek alkalmazkodóképessége, érzelmi terhelhetősége tehát alaposan igénybe lett véve a váláskor, s ez csak tovább fokozódik akkor, amikor megjelenik az új partner a család életében. Az, hogy a gyermek hogyan tud megküzdeni a helyzettel, nagyban függ a felnőttek egymás iránti elkötelezettségétől, a kapcsolat komolyságától. Sokkal nagyobb próbának van kitéve az a kapcsolat, ahol a másik fél „készen kap” egy gyermeket, akinek a felnövekedésénél nem volt jelen. Sokat segíthet, ha a család új, felnőtt tagja megpróbálja elnyerni a gyermek bizalmát, sok közös élmény megteremtésére törekszik. Fontos azonban, hogy hagyják a gyermeket kezdeményezni, s ne erőltessenek rá semmit. (cs-p)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?