Új ismeretekkel gazdagodtak

Nem üstökös, de nem is állócsillag. ĺgy lehetne jellemezni a komáromi matematikai diáktalálkozó névadóját, a révkomáromi születésű Nagy Károlyt, a reformkor kiemelkedő gondolkodóját. Az ő és kortársai matematikai munkásságának mához szóló üzenetét szeretnék elültetni az ott előadó pedagógusok a diáktalálkozó résztvevőinek szívébe.

Idén november 22. és 24. között immár tizenkettedik alkalommal találkoztak Komáromban matematika szakos pedagógusok és a tantárgy iránt érdeklődő, tehetséges diákok. A rendezvény főszervezője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Választmánya, valamint a területi választmány matematikai szakcsoportja volt, társszervezői pedig a Komáromi Városi Hivatal, a Komáromi Ipari Középiskola, a Komáromi Selye János Gimnázium, a Marianum Egyházi Gimnázium, a Komáromi Jókai Színház és az újonnan alakult Nagy Károly Matematikai Társulat.

A Tiszti Pavilon dísztermében megtartott ünnepélyes megnyitón Pásztor István polgármester üdvözölte a diáktalálkozó résztvevőit.

A matematikai diáktalálkozó előadásai a Selye János Gimnáziumban és az Ipari Középiskolában zajlottak. A programban meghirdetett harminc előadáson kívül néhány fakultatív előadásra is sor került a budapesti Pósa Lajos és tanítványai jóvoltából.

Az előadásokat a matematikai tehetséggondozásban ismert, kiváló hazai és magyarországi szakemberek tartották. A hazai szakmát Keszegh István (Komárom), Bukorné Both Emőke (Komárom), Mészáros József (Szenc), Kalácska Erzsébet (Ógyalla), Kalácska József (Komárom) és Horváth Géza (Zselíz) képviselte. A magyarországi tanárok egyebek mellett a számrendszerekkel, a 43. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladataival, Solyai János geometriai forradalmával és a függvényegyenletekkel foglalkoztak előadásukban.

A hazai résztvevőkön kívül Magyarországról és Délvidékről érkeztek diákok és tanárok. Az előadásokat mintegy száznyolcvanan látogatták.

A XII. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó résztvevői rengeteg élménnyel és sok-sok, a továbbiakban hasznosítható ismerettel a tarsolyukban távoztak Komáromból.

A diáktalálkozó megerősítette hitükben a jelenlévő matematika szakos tanárokat: küldetést teljesítenek, amikor matematikát tanulnak és tanítanak – magyarul, amikor Nagy Károly és kortársai szellemében a matematikai ismeretek bővítését és népszerűsítését tűzték ki céljukként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?