Twist Olivér végre Pozsonyba is elér

sssss

Holnap mutatják be a pozsonyi Nová scénán Lionel Bart Oliver! című musicaljét. Hazánk első számú zenés színházának A nyomorultak óta ez a legnagyobb szabású projektje, amelynek létrehozásán 150-en dolgoztak.

A másik hasonlóság, hogy Kassai Csongor személyében ennek az előadásnak is van egy magyar szereplője, aki Fagint, a „tolvajfejedelmet” alakítja. Oliver szerepére alapos castingot követően három kisfiút választottak ki, akik felváltva játsszák a címszerepet. Az előkészületek fél éve folynak, a 35 fős kiskorú zsebtolvajbanda tagjaival azóta foglalkoztak koreográfusok és korrepetítorok. Mindannyian kórusokban énekelnek, illetve színjátszó csoportok tagjai, úgyhogy nem ismeretlen számukra a színpad, de felnőttekkel most játszanak együtt először.

Az előadás rendezője Stanislav Slovák, aki jól ismeri a darabot, mert a 2005-ös brünni előadásban ő játszotta Mr. Bumble-t, a dologház felügyelőjét. Ezúttal főleg arra törekedett, hogy a gyerekszereplőknél az igényes munka mellett megmaradjon az a fajta természetes színpadi jelenlét, amit profi színészek csak nehezen tudnak hozni.

Nálunk elsőként a Kassai Állami Színházban mutatták be ezt a musicalt 25 évvel ezelőtt, Jozef Bednárik rendezésében. Azóta nem láthatta az itteni közönség, az angol jogtulajdonosok ugyanis szigorú feltételek mellett adnak engedélyt a színházaknak: a szereplőktől a stábon át a díszletig mindent jóvá kell hagyniuk. Például azért kíséri 27 tagú zenekar az előadást, mert a szerződésben ez szerepel. Ľubomír Dolný karmester a beharangozó sajtótájákoztatón elmondta, hogy mivel a Nová scénának nincs ekkora zenekara, a filharmóniából és más pozsonyi intézményekből töltötték fel a létszámot, méghozzá a legjobb zenészekkel.

Lionel Bartot a modern musical atyjának tartják, az Oliver! 1960-as premierje hatalmas siker volt Londonban, három évvel később már a Broadwayn is bemutatták, és azóta sem vesztett frissességéből, aktualitásából. A vége kissé különbözik a Dickens-regény befejezésétől, de Kassai Csongort ez egyáltalán nem zavarja. „Fagint gonoszabbnak ábrázolja Charles Dickens, a végén pedig Bill-lel együtt őt is akasztófára küldi. A musicalben Fagin kap még egy lehetőséget. Igaz, hogy tisztességtelen módon tartja fenn magát, de abban a korban a londoni társadalom peremén élők mind úgy boldogultak, ahogy tudtak. Az, hogy Fagin szereti a pénzt, teljesen természetes. És miért ne szerethetné egy kicsit a gyerekeket is, ha azok is szeretik őt?”

Aki esetleg nem ismeri a mű tartalmát, íme: Az árva kisfiút zsebtolvajok bandája veszi pártfogásába, akik megtanítják őt a tolvajlás művészetére. Sorsa váratlanul jóra fordul, amikor egy gazdag úriember a házába fogadja. Bűnöző cimborái azonban ismét felbukkannak, hogy visszarántsák az alvilágba.

ss
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?