Túlélő a ló gyomrában

<p>Ijesztően durva, döbbenetes erejű mozi Alejandro González Inárritu A visszatérő című kalandfilmje. Az amerikai vadonban játszódó film nyers valóságában mutatja be az életben maradásért vívott emberfeletti küzdelmet. A természeti környezetről fotózott, monumentális és sodró erejű fagyos téli képei hidegrázósan természetesek.</p>

A film minden összetevője – történet, rendezés, képi világ, zene, színészi játék – annyira eredeti, annyira markáns, hogy kockáival mélyen bevési magát a (vizuális) tudatba. Mélyen átélhető, kiemelkedő produkció, olyan hihető valóságábrázolással, amilyen ritkán kerül mozivászonra – különösen ebben a műfajban. Vizuális hatását nagymértékben erősíti a lélegző környezeti atmoszféra, amelyben teljesen valószerűnek hat a színészek kemény, helyenként erőn felettinek tűnő fizikai teljesítménye. Rendkívüli érzékenységgel illeszkedik a zenei kíséret az ember (az egyes szereplők) természet erőivel vívott küzdelméhez – a morajló futamok, az ütősök lüktető pergése, a drámai helyzetek kiélezését alátámasztó sípoló-süvítő fémes zaj a látvánnyal harmóniában élő hangteret hoz létre.

A visszatérő megtörtént események alapján készült. A legendás prémvadász, Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) az 1823-as évben az indiánok földjén vadászik társaival, kitéve a „vad törzsek” támadásainak, valamint a zord természet, a zúgó vízesések, a tomboló tél keménységének és kiszámíthatatlanságának. Glasst indián anyától született fia is elkíséri a vadászatra. Apát és fiát nagyon erős szálak fűzik egymáshoz, ami abban gyökerezik, hogy évekkel korábban a franciák rátámadtak a törzsre, amelybe Glass „benősült”. A feleségét megölték, a fiát pedig súlyosan megsebesítették. Az apa akkor azzal biztatta az eszméletlen gyermeket, hogy amíg lélegezni bír, ne adja fel, s hogy mindig ott lesz mellette.

Amikor a vadászcsapat az indiánok rajtaütése miatt a vadászatról visszafelé tart a táborhelyre, Glassra rátámad egy grizzly. Bár a férfi hihetetlen erővel igyekszik kitérni a karmolások, tépések és a harapások elől, a medve olyan sebeket ejt rajta, hogy társai nem bíznak a felgyógyulásában. A mostoha természeti viszonyok között nem tudják a tehetetlen férfit magukkal vinni, ezért jutalom fejében hárman – Glass fia és annak a barátja, valamint a csapat legélhetetlenebb és elvetemült tagja, John Fitzgerald (Tom Hardy) – vállalják, hogy vele maradnak, és ha meghal, tisztességgel eltemetik.

Fitzgerald azonban nem akarja kivárni Glass halálát. Fiát megöli, a másik fiatalt pedig hazugsággal – hogy tíz indiánt látott a közelben – rábírja, hogy temessék el a félholt férfit a már előre kiásott sírgödörbe. Glass kikaparja magát a ráhantolt föld alól, és szinte esélytelenül, csúszva-mászva nekivág a vadonnak, azzal, hogy nem adja fel, amíg lélegezni bír. Mérhetetlen kitartással vonszolja magát kétszáz mérföldön keresztül, szakadékokba zuhanva, zúgó folyókba alámerülve, hegyeken, erdőkön és hómezőkön át, hogy bosszút álljon fia haláláért. Emberpróbáló akadályokat küzd le: van úgy, hogy egy frissen elhullott ló bendőjét és beleit vájja ki, s mezítelenre vetkőzve a gőzölgő tetembe vackolja be magát, hogy átvészelje a fergeteges hóvihart. De eszik nyers húst, gennyező sebeit pedig úgy kezeli, hogy puskaport szór a varas mélyedésbe, s meggyújtja. Az egyre nagyobb erőre kapó Glass válogatott brutalitásokkal találkozik vándorlása során: ha túléljük a medvével való találkozás borzadalmas élményét, a könyörtelen marcangolást, és képesek vagyunk tovább nézni a filmet, kapunk skalpolást, kasztrálást, ujjlevágást, vádlifelmetszést... (Ajánlott hát üres gyomorral beülni a moziba.)

Leonardo DiCaprio észveszejtő teljesítményt nyújt – nemkülönben az ellenfelét játszó Tom Hardy, aki korábban is remekül alakított érzéketlen erőembereket. DiCaprio úgy nyilatkozott, hogy A visszatérő forgatásán a színészeknek minden akadállyal reálisan kellett megbirkózniuk. „A film a szenvedésről szól, ezért az autentikusság elvárás volt” – mondta.

Az autentikus tusák, küzdelmek, a küzdés és a szenvedés teszi nyers, brutális, összetéveszthetetlen filmmé Inárritu új moziját. A visszatérőben ábrázolt túléléstörténet komor, borongós, fagyos, erőszakos és kíméletlen. Bár letűnt századokat hoz vissza a film, mégis úgy és olyannak mutatja a hősök (szereplők) közötti viszonyokat, hogy a látottak mélyen elgondolkoztatnak a ma emberének természetéről is.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"215166","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?