Kultúra

Túlélni a jeges poklot - megrendítő film készült a málenkij robotra elhurcolt nőkről

FILMKRITIKA | Sokszor leírták már, de valóban megrendítő és hiánypótló alkotás az Örök tél című tévéfilm, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró harmadik közös munkája A berni követ és a Félvilág után. A film, amely a „málenkij robotra” elhurcolt sváb-magyar nők és férfiak százezreinek állít emléket, feszes, lendületes cselekményével, a lágerborzalmak között kibontakozó szerelmi szállal akár egy hollywoodi mozinak is beillene, mégpedig a jobbik fajtából: úgy ragad magával, és nyújt katartikus élményt, hogy közben végig mentes marad a giccstől és a hatásvadász közhelyektől.
Kacsinecz Krisztián

2018. február 25. 13:54

örök tél
- Fotók: Szupermodern Filmstúdió

Azt viszont már az elején érdemes leszögezni, hogy az Örök tél erősségét nem az említett szerelmi történet adja, sokkal inkább az, hogy a láger borzalmait egy kezdetben végtelenül kiszolgáltatott és naiv fiatalasszony, a Gera Marina által alakított Irén szemszögéből, illetve részben a többi női áldozat sorsán keresztül érzékelteti, olyan szuggesztív atmoszférát teremtve rögtön az első néhány percben, amely szinte azonnal beszippantja a nézőt. Talán a legerőteljesebb jelenet is a film első harmadában szerepel, amikor egy kizárólag férfiakból álló „bizottság” előtt arra kényszerítik a főhősnőt, hogy anyaszült meztelenre vetkőzzön. Bár a legrosszabbra végül nem kerül sor, megaláztatásának és kiszolgáltatottságának érzékeltetése, a félelemmel vegyes bizonytalanság a tekintetében, a sikolyok a héttérben, majd a meggörnyedt, remegő test látványa a sötét latrinában sokkal nagyobb hatást képes elérni, mint egy horrorisztikus képsor az őrök brutalitásáról.

fafcefca

A film egészére jellemző, hogy visszafogottan, tárgyilagosan mutatja be a szörnyűségeket, és inkább a szereplők belső szenvedésére, küzdelmére fókuszál, melyek nem annyira a kevés, egyébként is szűkszavú párbeszédben jutnak kifejezésre, hanem inkább a gesztusokban, arcjátékban, egy-egy meggyötört, riadt vagy reményteljes pillantásban törnek a felszínre. Ebből a szempontból kiemelkedik Gera Marina és Döbrösi Laura rendkívül erőteljes játéka. Előbbi hitelesen alakítja karakterének személyiségfejlődését (-torzulását?) is, azt a folyamatot, melynek során a jólelkű, empatikus fiatalasszonyból a lágerkörülmények és segítője, Rajmund (Csányi Sándor) hatására egy rideg és kemény, a túlélés érdekében az álmairól is lemondó, sőt a társait sem kímélő, gyakorlott táborlakó válik. Érdekes kettősége a történetnek, hogy ezzel a belső átalakulással párhuzamosan ismeri meg újra a szerelmet, mégpedig éppen azzal a férfival, aki arra tanítja: legyen kíméletlen és érzéketlen önmagával és másokkal szemben, mert csak így élheti túl a poklot. Végül azonban mégsem ez a kegyetlen pragmatizmus, vagy a Biblia lapjaiba csavart cigaretták, hanem éppen az érzelmei és a lelke legmélyén titkon tovább táplált remény tartják életben Irént és teszik lehetővé számára a szabadulást.

fasdcfaD

A történelmi üzenet szempontjából a film egyik kulcsjelenete a táborparancsnok szónoklata: ti, németek Hitler nevében lemészároltátok a gyerekeinket, felrobbantottátok a gyárainkat és felégettétek a földjeinket, ezért most fizetnetek kell. Itt lelepleződik le a rendszer és a kor abszurditása: a tiszt ugyanis nem náci hadifoglyokhoz, hanem tizen-, huszonéves sváb-magyar lányokhoz és fiatalasszonyokhoz beszél, akik éppen úgy megszenvedték a háborút, mint orosz sorstársaik. Egyedüli „bűnük” a származásuk volt, ezért hurcolták el őket otthonukból, családtagjaiktól, hogy aztán rabszolgamunkát végeztessenek velük a legembertelenebb körülmények között. A közösségünk számára is oly baljósan csengő kollektív bűnösség elve alapján olyan gaztettekért kellett tehát bűnhődniük, amelyeknek nem elkövetőik, hanem sokkal inkább elszenvedőik voltak. Ennek a sokáig kényszerűségből elhallgatott traumának a feldolgozásához és kibeszéléséhez vihet közelebb az Örök tél, melyet – ha már a mozikba nem jutott el – nagyon helyesen iskolákban is vetíteni fognak, rendhagyó történelemórákkal összekötve.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Saul fia és az 1945 című alkotásokhoz mérhető, lebilincselően izgalmas, de a pátoszt és a modorosságot bölcsen kerülő történelmi dráma született, mely a másik két filmmel együttesen méltó emléket állít a valaha létezett legembertelenebb diktatúrák magyarországi áldozatainak.

A filmet ma, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából vetíti először a Duna TV, 21.00-tól.

Örök tél

Magyar történelmi dráma, 2018

Rendező: Szász Attila

Forgatókönyvíró: Köbli Norbert, Szász Attila

Operatőr: Nagy András

Szereplők: Gera Marina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó, Gáspár Tibor

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Izsa

30 tonna szemetet szedtek össze a Duna mellől

*

Orbán Viktor: Nem fogom magamra venni a szlovák politika problémáit

Michal Aláč
Frissítve

Čaputová kinevezte Michal Aláčot a szlovák titkosszolgálat élére

koronavírus

Koronavírus: 34 beteg elhunyt, 343 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

Kancel Ottó

Kancel Ottó: Helyem van az NB I-ben

Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.