Túl logikán és fizikán

<p>Ki gondolta volna, hogy a 2001-es Halálos iramban kritikailag nagyot bukó, de anyagilag sikeres része után a közönség további öt részre is igényt fog tartani! Arra pedig végképp nem lehetett számítani, hogy az ötödik részre már a kritikai siker is beérik.<br />&nbsp;</p>

Ettől még a franchise legújabb része nem jó film, de annyira pofátlan, hogy elhiteti magáról, hogy nem más, mint a Feláldozhatók benzingőzös változata. Nem lehetünk biztosak abban, hogy ez a koncepció részét képezi, viszont ez lenne az egyetlen értelmes és elfogadható magyarázat arra az agyzsibbasztó abszurditásra, amit a Halálos iramban 6 kínál.

A történet az ötödik rész után veszi fel a fonalat. A csapat szétszóródott a világban, haza pedig nem térhetnek, hacsak nem akarják életük hátra levő részét börtönben tölteni. Eközben az előző részben megismert Hobbsnak (Dwayne Rock Johnson) Riley-val (a Haywire MMA harcosa, Gina Carano) az oldalán egy új banda jelentette fenyegetéssel kell szembenéznie, de mivel nem jár sikerrel, felkeresi Dominic Torettot, hogy a segítségét kérje. Közben kiderül, hogy Toretto halottnak hitt exnője Letty, (Michelle Rodriguez) épp a rosszfiúk csapatát erősíti, így viszont adott a motiváció, csörögnek is a telefonok, és a régi csapat újra összeáll. A többi tag nem habozik sokat amikor kiderül, hogy ha sikerrel járnak, törlik a priuszukat, ezzel pedig meg is kezdődik a több mint kétórás hajsza.

Hamar világossá válik, hogy a rendező, Justin Lin, aki a hat részből négyet is jegyzett, a logika és a fizika összes törvényét önkényesen a kútba dobta, ezzel pedig az abszurditás olyan szintjére emelte a filmet, aminek az ötödik rész páncélvontatós csúcsjelenete a közelébe sem ér. Sőt, ha valaki azt hitte, hogy az akciójelenetek csúcsa az, amikor John McClane egy száguldó vonatról átugrik egy vadászrepülőre, vagy autóval leszed egy helikoptert, az készüljön fel arra, hogy Lin még ezekre is rátett egy púpozott lapáttal. A karakterekkel pedig nem vacakolt sokat, hiszen mindenki egy mondattal, vagy akár egy szóval is leírható. Rendben, ez egy akciófilm, kit érdekel, hogy milyenek a szereplők, de az azért viccnek is rossz, hogy például Hanról (Sung Kang) annyit tudunk meg, hogy szerelmes, Pearce-ről (Tyrese Gibson) pedig ennyit se, hiszen ő az egymondatos kötelező humorforrás.

Annyira az arcátlanság határán mozog a film, és annyira nem veszi magát komolyan, hogy nehéz mit kezdeni vele. Eközben pedig vitathatatlanul végig iszonyú lendületes. A Halálos iramban 6 kiveszi a tollat a kritikus kezéből, mert vagy egész egyszerűen minden ponton elvérzik, vagy olyan koncepciót követ, ami feljogosítja mindarra az ostobaságra, amiben megmártózik. Ha valóban ez utóbbiról van szó, és van, aki tudja ilyen szemmel nézni, az azonnal beleveszhet abba az adrenalin- és tesztoszteron forgatagba, ami az egész szériát jellemzi, és könnyen lehet, hogy kiválóan fog szórakozni. Akinek ez nem megy, annak semmi esélye, hogy önfeledten végigülje a játékidőt (habár unatkozni talán nem fog), és ezen a lengén öltözött csajok sem fognak segíteni, mert belőlük meg túl kevés van. A női nézők pedig a hegyomlásnyi méreteket öltött Dwayne Johnsont is csak teljes ruházatban kapják.

Más kérdés, hogy ki milyen elvárásokkal ül be a moziba. Sok új nézőt már aligha vonz a széria, a hűségesek pedig így is úgy is megveszik a jegyet. Csakhogy talán még ez sem igaz, hiszen megdöbbentő módon a hat részből még mindig ez a legjobb.

Justin Lin az előző rész kissé érthetetlenül is pozitív kritikai visszhangjából azt szűrhette le, hogy a következő részre még kijjebb kell tolnia a határokat, mert másképp a harci autókra vagy az autópályán száguldó tankra nincs semmi magyarázat. Egész pontosan fogalmazva a határok eltűntek (O'Conner börtönös kiruccanása, a végtelen hosszú kifutópálya stb.), így pedig az egész olyan, mintha a 90-es évek akciófilmjeit ötvözték volna egy, az autóival játszó gyerek fantáziájával. Se nem okos, se nem túl vicces, de legalább nem ismer lehetetlent. A Halálos iramban 6 egyébként lehetne jó mozi, ha kicsit tudna meríteni az Oceans-filmekből. Hiszen az egész franchise alapállása hasonlít Soderbergh trilógiájához. De hiába a végletekig parodizált zsánerjegyek, ez most mégis kevésnek tűnik.

Aki pedig végigvárja a stáblistát, egy jókora klisét is kap a következő részt beharangozó jelenet formájában. Merthogy nincs megállás, jövőre újra kormány mögé ül a csapat. „Sosem lesz vége”, írta József Attila hétszer egymás alá a Szabad ötletek jegyzékében. Hétszer! Az talán most is pont elég lenne.

HORVÁTH GERGŐ

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"111219","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?