Többre is futná Kassán

A kassai Löffler Múzeum nem tartozik a nagy múzeumok közé, támogatást az állami költségvetésből sem kap, jóllehet a neve már nemcsak itthon, hanem Közép-Európában is jól cseng.

A kassai Löffler Múzeum nem tartozik a nagy múzeumok közé, támogatást az állami költségvetésből sem kap, jóllehet a neve már nemcsak itthon, hanem Közép-Európában is jól cseng. A Löffler Múzeumot Löffler Béla szobrászművész hagyatéka és gyűjteményei alapján hozta létre a Kassa Óvárosi Önkormányzata, ez a fenntartó szerve is.

Amint azt Gazdag József igazgató elmondta, a múzeum évente 3 millió koronával gazdálkodhat. 2,7 millió koronát az önkormányzat biztosít számukra, 300 ezer koronát általában alapítványoktól és szponzoroktól kapnak. Ebből az összegből a múzeum „hat és fél” alkalmazottjának (vannak, akik csak részleges szerződés alapján dolgoznak itt) bérét, a múzeum szakmai tevékenységét és az egész létesítmény rezsiköltségét kell finanszírozniuk. Noha ez a keret nem tűnik nagynak, mégis leszögezhető, hogy a rendelkezésre álló „takaró alá” sok minden befér, ami az átgondolt vezetést minősíti. A múzeum fő erőssége abban rejlik, hogy a Löffler Béla szobrait, valamint a Kassához kötődő képzőművészek önarcképgyűjteményét bemutató állandó kiállítás mellett folyamatosan teret biztosít kortárs képzőművészeknek a bemutatkozáshoz. A múzeum földszinti kiállító termeiben évente hat időszaki kiállítást nyitnak, s ugyanennyi kamarakiállítást az emeleti helyiségekben. A múzeum a kiállító művészek szállásdíját és útiköltségét is téríti, 1-2 ezer korona honoráriumot is fizet. Külföldi kapcsolatai révén Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon teremtenek bemutatkozási lehetőséget kortárs képzőművészeknek. Sajnos, a rendelkezésre álló költségvetésből arra már nem futja, hogy minden kiállításhoz katalógust is készítsenek, de évente legalább hármat kiadnak. Közkedveltté váltak a kamarahangversenyek és a zenés irodalmi estek, amelyekből évente szintén ötöt-hatot rendeznek.

Múzeumaink közül a Löffler Múzeum kétségtelenül azok közé a kevesek közé tartozik, amelyeknek a működését az anyagi háttér szűkössége negatívan nem befolyásolta. A múzeum vezetősége némileg aggódik, ugyanis a hatályos törvények szerint januártól az adó már nem a városkörzeti önkormányza-tok, hanem a magisztrátus kasszájába fog befolyni, s így korántsem biztos, hogy az Óváros önkormányzata továbbra is képes lesz a kellő költségvetést biztosítani a Löffler Múzeum számára. (szaszák)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?