Lakatot tesznek a múzeumokra?

Kritikus helyzetben vannak a szlovákiai múzeumok. Képtelenek bővíteni, védeni, megőrizni gyűjteményeik állagát, de a nagyközönség elé sem tudják tárni az összes tárgyat. A legproblémásabb terület azonban a gyűjtemények védelme.

Komáromban nem olyan vészes a helyzet, de ott sem ideálisVas Gyula felvételeA szlovákiai múzeumok birtokában kilencmillió kiállításra szánt tárgy van. 52 ezer négyzetméternyi területen raktározzák őket. A raktárak kevesebb mint 15 százalékában vannak megfelelő műszaki körülmények a tároláshoz. A raktárak negyven százalékában nincs riasztóberendezés, hetven százalékuk pedig tűzvédelmi jelzőberendezéssel sem rendelkezik. Háromnegyedükben nincs klimatizáció, ami az állagmegőrzés szempontjából rendkívül fontos, nyolcvan százalékuknak pedig nincsenek megfelelő bútorai a raktározáshoz.

A Szlovákiai Múzeumok Szövetségének elnöke, Iveta Zuski-nová szerint kénytelenek lesznek a jövőben korlátozni a kiállítási tevékenységet. Nincs pénzük biztonsági vitrinekre és biztosításra sem. A legjobb példa erre a Szlovák Nemzeti Múzeumból nemrégiben ellopott gyémánt is, amit egy biztonsági berendezés nélküli vitrinből vittek el.

A napokban nyílt levelet küldtek Mikuláš Dzurinda miniszterelnöknek a múzeumok képviselői. Ebben megállapítják, hogy tavaly mindössze 3 millió koronát tudtak fordítani a múzeumok restaurálásra és állagmegőrzésre. Az új tárgyak vételére mindössze 10 millió korona jut – az összes múzeumban együttvéve. Ennek az lehet az eredménye, hogy a történelmi és művészeti értékeket tömegesen fogják kivinni az országból. Akik ezzel üzletelnek, olcsón megveszik az árveréseken, s jelentős haszonnal továbbadják külföldre.

Körülbelül 1700 szakember dolgozik Szlovákiában a múzeumokban, ami nagyon kevés. Számuk mégis évről évre csökken. A fiatalok nem érzik vonzónak a pályát. Főleg azért, mert a muzeológusok az átlagbér 75 százalékát keresik csak, vagyis átlagban 10 883 koronát. Ha semmiféle fejlesztési programokkal nem foglalkoznának a múzeumok, csupán a jelenlegi standardot akarnák konzerválni, akkor is 30 százalékkal magasabb költségvetésre lenne szükségük, mint amit jelenleg kapnak. További 1,6 milliárd kellene az épületek rendbehozatalára és a megfelelő körülmények kialakítására.

Tavaly év végén Szlovákiában 76 múzeum volt. Összesen 440 millió korona támogatást kaptak. Bevételeik elérték a 153 millió koronát, belépőkből 84 millió folyt be. Noha a 2002-es évhez képest 27 millió koronával magasabb volt a bevéte-lük, veszteségeik meghaladják a 33 millió koronát. (tasr, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?