Felújítva, kivilágítva

Komárom. A Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma az idei évben 7,5 millió korona támogatást kapott fenntartójától, a nyitrai megyei önkormányzattól. Ebből 4,6 milliót tett ki a béralap, és 2,9 milliót fordítottak a működtetésre, tehát a különböző közüzemi számlák kifizetésére.

Komárom. A Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma az idei évben 7,5 millió korona támogatást kapott fenntartójától, a nyitrai megyei önkormányzattól. Ebből 4,6 milliót tett ki a béralap, és 2,9 milliót fordítottak a működtetésre, tehát a különböző közüzemi számlák kifizetésére. „Ez az öszszeg fedezi a fenntartási költségeket, múzeumunknak nincsenek tartozásai az egyes szolgáltatók felé” – mondta Csütörtöki József igazgató. Ezenkívül az intézmény idén 900 ezer koronát kapott a megyétől az épületfelújítás utolsó fázisának kivitelezésére. A tavaly kezdődött beruházás összértéke elérte a 4,5 millió koronát és magában foglalta az épület statikájának rendbetételét, teljes tatarozását és a csatornafelújítást. További pénzforrást jelentenek az intézmény saját bevételei, elsősorban a hatos bástya bérletéből valamint a belépőjegyek és kiadványok árusításából származó bevételek; ezek éves szinten mintegy 900 ezer koronát tesznek ki. „Intézményünk intenzíven pályázik, idén is több sikeres pályázatunk volt” – tájékoztatott az igazgató. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 360 ezer forintot kaptak Komáromi Kacz Endre Rákóczi és Kossuth portréjának restaurálására. A szlovák kormányhivatal célirányos támogatásából 250 ezer koronát sikerült elnyerniük. Ennek túlnyomó részét a főépület külső díszkivilágítására fordították – amelynek műszaki feltételeit tavaly saját forrásból alakították ki –, illetve különböző kiadványokat, képeslapokat, szórólapokat készítettek. A legnagyobb, pályázaton elnyert összeg a szlovák kulturális minisztérium által meghirdetet „Újíts fel házadat” programból érkezik. A négymillió koronát az izsai római táborban, a Leányvárban végzett rekonstrukciós munkákra, műemlékvédelmi, régészeti kutatásokra fordítják, és tervben van a dél-nyugati torony eredeti nagyságban történő felépítése. „Három épületünkben 5 állandó tárlatunk van, idén 19 időszaki kiállítást is rendeztünk, ebből hatot Komáromom kívül – mondta Csütörtöki József. – Ezeket főleg saját bevételeinkből valósítottuk meg, csakúgy, mint a múzeum dísztermének teljes felújítását.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?