Tíz éve halt meg George Harrison

Budapest |

<p>Tíz éve, 2001. november 29-én halt meg George Harrison, a Beatles egykori szólógitárosa.</p>

Ő volt az együttes legfiatalabb és legszerényebb tagja, aki hírnevét arra használta, hogy olyan kérdésekre irányítsa az emberek figyelmét, amelyeket sokkal fontosabbnak tartott a zenénél.

1943. február 25-én született Liverpoolban. Iskolatársa, Paul McCartney bíztatására tizenöt évesen csatlakozott a Quarrymen együtteshez, amely később Beatles néven lett ismert. Ott volt a hamburgi időkben, amikor a zenekar kialakította stílusát - egyszer még ki is toloncolták Németországból, mert nem csak fiatalkorú volt, de munkavállalási engedéllyel sem rendelkezett. A történet 1963-tól már mindenki számára ismert...
George vegyes érzelmekkel fogadta a Beatlemánia kitörését: nehezen viselte a rajongók rohamait, és az is zavarta, hogy Lennon hangszere a felvételeken elnyomta az ő gitárjának hangját. Ráadásul sem énekesként, sem szerzőként nem igazán érvényesülhetett, a Lennon-McCartney páros albumonként csak egy számot engedélyezett neki. Amikor a csapat felhagyott a koncertezésekkel, Harrison szinte kivirult, és olyan dalokkal rukkolt elő, mint a Here Comes The Sun, a Something és a While My Guitar Gently Weeps; utóbbin a szólót legjobb barátja, Eric Clapton játszotta.
1965-ben kötött barátságot Ravi Shankarral, az ő révén fedezte fel a szitárt. Az indiai hangszert olyan dalokban szólaltatta meg, mint a The Inner Light és a Within You, Without You. A Beatles 1967-es indiai útja, amelyen Maharishi Mahesh jógi tanításait hallgatták, a többiek számára csak futó kalandnak, számára viszont egész életét meghatározó élménynek bizonyult.
A Beatles feloszlása után, a hetvenes évek elején sokak meglepetésére szólóban ő volt a legsikeresebb All Things Must Pass című tripla albuma és a My Sweet Lord című dala révén. Utóbbi miatt később plágiumperbe keveredett, amelyet el is vesztett, a dal népszerűségének azonban ez sem ártott. George volt az első humanitárius célú rockesemény, a New York-i Banglades-segélykoncert szervezője is. A hetvenes évek végétől keveset lehetett hallani róla, lemezei nem lettek népszerűek, csak 1987-ben a Cloud Nine című albummal került ismét a reflektorfénybe. Sokat zenélt együtt Claptonnal, akivel barátságát még az sem rontotta el, hogy a gitáros elszerette első feleségét, Patti Boydot. Részese volt a Traveling Wilburys nevű supergroupnak, amelyben rajta kívül Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty és Jeff Lynne zenélt.
A Beatles tagjaként óriási pénzeket keresett, még az együttes felbomlása után is, de az üzleti életben tett próbálkozásai rendre kudarccal zárultak. Lemezkiadója, a Dark Horse megbukott, miként filmproduceri cége is csődbe ment. Igaz, a Monty Python csoport az ő pénzéből készíthette el a ma már kultikusnak számító Brian élete című filmet.
A kilencvenes évek elejétől visszavonult, idejét családjának szentelte. Sok hír jelent meg betegségéről, a rák végül 2001. november 29-én végzett vele - szervezete ekkor már egyébként is gyönge volt, mert 1999 karácsonyán egy őrült megkéselte otthonában.
Harrison távozásával véglegessé vált, hogy a Beatles Lennon halála után megmaradt tagjai sem lépnek fel többé közösen. Igaz, a négyes kiadatlan felvételeinek gondozására 1995-ben újra összejöttek, és az Anthology albumokra, valamint filmre együtt készítették el Lennon archív felvételeiből a Free as a Bird és a Real Love című dalt.
George utolsó albuma, a Brainwashed már posztumusz jelent meg 2002-ben fia, Dhani Harrison, valamint Jeff Lynne gondozásában. Barátai és zenésztársai halála első évfordulóján nagyszabású koncerttel emlékeztek rá.
(Az MTVA-Sajtóadatbank portréja.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?