Tisztújítás a SZMÍT-ben

Párkány |

<p>Szombaton tartotta tisztújító közgyűlését a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT). A tagság ismét bizalmat szavazott az eddigi elnöknek, tehát a következő három évben a posztra egyedüli jelöltként pályázó Hodossy Gyula irányítja tovább a társaság tevékenységét.</p>

A SZMÍT munkáját koordináló héttagú választmányba 13 jelölt közül választhattak a jelen levő tagok. A szavazatok alapján az új választmány tagjai: Vida Gergely, Hizsnyai Zoltán, H. Nagy Péter, Ardamica Zorán, Tóth László, Baka Patrik és Görözdi Judit. Szombatig a SZMÍT 110 tagot számlált. (2012 óta hatan elhunytak, nyolcan kiléptek a szervezetből, további nyolcan pedig a választmány jóváhagyásával beléptek.) A párkányi közgyűlésen Beke Zsolt jelentette be, hogy kilép a társaságból, azaz jelenleg 109 hazai magyar írót, költőt, műfordítót és irodalmárt tömörít ez a független művészeti és érdekképviseleti szervezet. Párkányban határozat született egy saját szociális alap létrehozásáról, amely a hátrányos anyagi helyzetű irodalmárokon hivatott segíteni, lehetőségeihez mérten. Az ehhez szükséges anyagiakat a tagdíjakból befolyt összegből, valamint egyéb támogatásból szeretnék előteremteni. A rászorulók eddig csak az Irodalmi Alaphoz fordulhattak anyagi segítségért, ezután a Szlovákiai Magyar Írók Társaságához is benyújthatják kérelmüket. Több javaslat és felvetés is elhangzott a közgyűlésen. Hodossy Gyula elnök szerint a társaságnak szorosabbra kellene fűznie az együttműködést azokkal a szervezőkkel, akik irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat rendeznek szerte az országban, népszerűsítve ezzel a minőségi irodalmat művelő szerzőket. „Míg a kilencvenes években 30–40 ilyen szervező is tevékenykedett, ma már csak négyen-öten vannak, ezért meg kell becsülnünk a munkájukat és a lelkesedésüket” – mondta a SZMÍT régi-új elnöke. Az írótársaság is fontos feladatának tartja a felolvasóestek, író-olvasó találkozók szervezését. Nagy sikerrel működik például az a projekt, amelynek keretében évente más-más dél-szlovákiai régió iskoláiba látogatnak el hazai magyar írók és költők. A rendhagyó irodalomórák idén Párkányban és környékén zajlottak a X. Őszi Írófesztivál részeként. Egy másik, Litera-túra elnevezésű program keretében 2013-ban Kassán és környékén, tavaly pedig a Nagykürtösi járásban találkozhattak az olvasók az írókkal. A jövő évre ez a projekt nem kapott támogatást a kormányhivataltól. Sikeresnek és tartósnak ígérkezik viszont az a kezdeményezés, amelyet a Szlovák Írószervezetek Társulásával (AOSS) közösen indított a SZMÍT, és amelynek keretében hazai magyar szerzők művei jelenhetnek meg szlovák fordításban. Eddig Fellinger Károly és Balázs F. Attila egy-egy verskötete látott napvilágot szlovákul, a következő Vida Gergely Forbáth-díjas kötete, a Demóverzió lesz.A SZMÍT kiadásában 2009 óta jelenik meg kéthavonta az OPUS című folyóirat, amelynek élén tavaly változás történt: H. Nagy Pétert Hizsnyai Zoltán váltotta a főszerkesztői székben. Az OPUS könyvek 5. kötete, amellyel a 80 éves Tőzsér Árpád előtt tiszteleg az írótársaság, a napokban jelent meg, és tanulmányokat tartalmaz a Kossuth-díjas költő munkásságáról.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?