Kultúra

Tisztelgés Picasso előtt

Tallósi Béla

2012. augusztus 19. 15:35

Megismételhetetlen lehetőséget kínál a pozsonyi közönségnek (és a fővárosba látogatóknak) a Tisztelgés Picasso előtt című kiállítás. Jó néhány olyan alkotást tartalmaz, magángyűjtők tulajdonából kölcsönözött műtárgyakat, amelyeket először állítanak ki. Ezért aki szereti a kubizmust, annak kihagyhatatlan ez a tárlat.

A Pozsonyi Városi Galéria olyan művészek munkáit mutatja be, akik Picasso vonzásában, illetve a kubizmus bűvöletében alkottak. Az anyagot a cseh kubizmus kiválóságai, a párizsi iskola spanyol művészei, valamint szlovákiai művészek munkáiból válogatták össze. A gazdag kínálatban 84 festmény és 13 szobor csodálható meg.

Természetesen nem előzmények nélküli ez a kiállítás. Tavaly a Picasso: La Suite Vollard (Szerelem és halál) című tárlat hatalmas sikert aratott. Akkor a madridi Reina Sofía Múzeumnak köszönhetően száz grafikát láthatott a közönség Pablo Picasso Suite Vollard-korszakából, vagyis az 1930 és 1937 közötti időszakból. Ezt a grafikai kollekciót egészítette ki egy nagy értékű, a mester legismertebb művéhez, a Guernicához készült tanulmány.

A kubizmusnak ezúttal a festészeti és a szobrászati lenyomatait kínálja a galéria, a fentebb említett három területet felölelve. A párizsi iskola spanyol művészei azok az alkotók, akik a Franco-rezsim miatt kényszerűen hagyták el hazájukat, s Picasso közelében telepedtek le, aki már 1904-től Párizsban alkotott. Ők aztán – Oscar Domínguez, Honorio Garcia Condoy, Antoni Clavé, Francisco Bores, Ismael de la Serna – Picassóval együtt 1946-ban a prágai Mánes Galériában állítottak ki hatalmas érdeklődés mellett. Ez érthető is volt, hiszen munkásságuk a régió számára egészen addig elérhetetlen volt, a művészkedvelő közönség a háború után ezen a tárlaton találkozhatott először a világ haladó művészetével. Domínguez és barátai ezt követően Prágában, Olomoucban, Brünnben és Pozsonyban is éltek és alkottak. Mi több, 1948-ban Pozsonyban is rendeztek munkáikból tárlatot. Nemcsak a művészetkedvelők, a műértők körében voltak közkedveltek, hanem a korabeli hazai művészekre is hatással voltak.

Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a cseh kubizmus világfogalommá vált. A jelen kiállítás másik vonala ebbe, vagyis a cseh kubista művészetbe nyújt betekintést a festészet és a szobrászat által, az irány olyan kitűnő képviselőinek munkái révén, mint Bohumil Kubišta, Emil Filla vagy Antonín Procházka a festők közül, valamint Otto Gutfreund, akit egyes szakemberek minden idők legjobb kubista szobrászának tartanak. Tény, hogy a Pálffy-palotában kiállított bronzszobrai abszolút bűvkörükbe vonják az embert a megfoghatatlan tökéllyel, azzal a nagyszerűséggel, amellyel sugároznak.

Picasso és a párizsi iskola művészeinek szlovákiai hatása is látható a kiállításon. Bár ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, a szlovákiai kubizmus nem vált világfogalommá, részint azért, mert az irányzat több művésze is emigrált.

A most látható válogatásban szereplő 97 alkotásból 61 magángyűjteményből származik. Ez adja a kiállításnak azt az egyediségét, amelyet a bevezetőben említettem. Nemcsak ezért, továbbá nemcsak Salvador Dalí és Joan Miró egy-egy alkotásáért érdemes betérni a galériába, hanem magáért a kubizmusért. Lenyűgöz ezeknek a művészeknek a forma- és képteremtése. Egyben a képterek és szoborfelületek – ahogy a pozsonyi kiállítás „atyja”, Jan Kukal fogalmazott – mágikus ereje.

Önnek ajánljuk