Tiszta forrás – modern hanghordozókon

Alig több mint egy héttel ezelőtt a hazai néptáncegyüttesek vezetői adtak találkát egymásnak Dunaszerdahelyen. A szakmai tanácskozás célja a járható utak keresése volt.

Alig több mint egy héttel ezelőtt a hazai néptáncegyüttesek vezetői adtak találkát egymásnak Dunaszerdahelyen. A szakmai tanácskozás célja a járható utak keresése volt. A forrásanyag kutatása kapcsán felmerült a kérdés: vajon megfelelő mennyiségű és minőségű eredeti hangzóanyag áll a csoportok rendelkezésére?

A kínálkozó lehetőségeket kutatva Huszár László, a dunaszerdahelyi Csemadok Művelődési Intézetének igazgatója és a Népzenei Adattár szervezője elmondta, hogy az Ág Tibor népzenekutató vezette adattár komoly segítséget tud nyújtani az amatőr csoportok vezetőinek.

„Tevékenységünk – mondta – három területre terjed ki. Azonkívül, hogy folyamatos tudományos kutató- és feldolgozó munkát végzünk, valamint különféle rendezvények – így a Bíborpiros szép rózsa című népzenei vetélkedő – fölött bábáskodunk, szakmai segítséget kínálunk fel az amatőr népzenei mozgalom népdalköreinek, népdalénekeseinek, népi zenekarainak. A gyűjtésről és feldolgozásról talán annyit, hogy a hozzánk került önkéntes és hivatásos gyűjtők anyagait – így például Ág Tibor gyűjtését is – lejegyezzük, majd digitalizáljuk, tehát a hanganyagot CD-lemezekre visszük. Ezzel a hanganyag megőrzésén kívül az a célunk, hogy ebben a formájában a megőrzött felvidéki népzenei hagyományt vissza tudjuk juttatni a népdalénekesekhez és -körökhöz, zenekarokhoz. A gyakorlatban ez általában úgy történik, hogy adattárunkat felkeresi a csoport vezetője, és kiválasztja a bizonyos témához vagy területhez, faluhoz kapcsolódó hangzóanyagot. A felvételek kiválasztása szakmai szűréssel történik, ép népdalváltozatokat másolunk át a csoport számára, mely alapanyagként szolgálhat népdalcsokrok készítéséhez, és ha szükségük van rá, a népdalcsokor összeállításához tanácsokat is adunk.”

A Népzenei Adattár szakkönyvtárában ma kb. 700 könyv, 21 szalag, 82 magnókazetta, 75 CD-lemez, 10 videokazetta és 4 VCD található; ez a mennyiség nagyjából felöleli a magyarországi, illetve a magyar kisebbségek népzenei, néptáncos és néprajzos kiadványainak a zömét. Az adattárral szakmai megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete is; ez magában foglalja a gyűjtemények anyagának kölcsönös átadását, közös gyűjtőutak szervezését, illetve kiadványok elkészítését és cseréjét.

„Szeretnénk, ha adattárunk szolgáltatásait minél többen igénybe vennék, ezzel is hozzájárulva az eredeti népi zenei kultúra terjedéséhez, felélesztéséhez” – fűzte hozzá Huszár László.

A Népzenei Adattár a dunaszerdahelyi Csemadok-székházban, a Bacsák utca 240/13. szám alatt található.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?