The Balkan Fanatik: Ölelj magadhoz

<p>A Balkan Fanatik egyik legjobb dala, az új popzenei szelek szárnyán 2003-ban érkező, angol nyelvű Fuckmen értelemszerűen nem részesült rádiós támogatásban.</p>

Akkortájt még elképzelhetetlen volt, hogy ilyen szerzemény helyet kapjon a kínálatukban, vagy legalább bemutatásra kerüljön. A többi, javarészt szalonképes szám sem nagyon keltette fel a zenei szerkesztők érdeklődését: a formáció a közelmúltig alig-alig kapott helyet a rádióban. Mégis szép sikereket ért el. A rádiós felkaroláshoz – mint oly sok esetben – az MR2-Petőfi rádió kellett.

Az Ölelj magadhoz az együttes pályafutásának legerősebb hátszelet kapó CD-je. Ehhez nemcsak rádiós szemléletváltásra, hanem zenei változásra is szükség volt. Egyrészt ez a Balkan Fanatik első nagylemeze, amely teljes egészében a magyar közönséget célozza meg, mindegyik felvétel alapját egy-egy magyar népdal adja, másrészt a hangszerelés is változott, és a legtöbb számra rásüthető a slágeresélyes jelző. Az Én az éjjel nem aludtam egy órát című népdalra épülő Csá! telitalálat, és ugyanez elmondható a Hol jártál az éjjel cinegemadárból készült Csiripeltem bébi címűről is – ezeket legnagyobb rotációban bizonyára a Petőfi rádió sugározta, sugározza. Aztán van, ahol a Ha én szabad lennék lett a befutó.

A frontemberek már 2002- ben, a Balkan Fanatik megalakulásakor több évtizedes zenei múlttal rendelkeztek. A görög származású (festőművészként is ismert) Yorgos Tzortzoglou elsősorban a Gépfolklór és a Barbaro zenekarokban tette le névjegyét – ezek úttörő szerepet játszottak a népzene és a kortárs könnyűzene egyesítésében. Lepés Gábor először az 1988-ban alakult Kortársak újhullámos együttes tagjaként szerzett hírnevet. A feloszlás óta zeneszerzőként, hangmérnökként és producerként tevékenykedik, Ákos jobbkeze. A két zenész stílusbeli határokat átlépve egyesítette elképzeléseit a népzene és az elektronika elegyítésével. Mivel a népzenei elemek eleinte főleg keletiek, balkániak voltak, ezért a zenekar neve Balkan Fanatik lett.

Made in Hungary – olvasható az aktuális CD borítóján. A felirat arra utal, hogy a nemzetközi közönséget is megcélzó albumok után ez a magyar piacra készült. A hangszerelésben az elektronika helyett a brit indie-pop az irányadó. Előtérbe került a lírai szerzeményekhez passzoló akusztikus gitár és a hegedű, de harmonika, tárogató és harsona is megszólal. A lemez sok közreműködőt vonultat fel. A Repülj madár már korábban megismert, Geszti Péterrel készült változatára lecsapott a Sony Music – az X-Faktor mentorainak EP-jén jelent meg –, így ezen, a szerzői kiadásban forgalomba került albumon egy másik, szintén zseniális verzióban, Geszti rapje nélkül hallható. Copy Connak (a Csá! című felvételben működik közre) és MC Pita Ramosnak (a Csiripeltem bébi és a Leánykérős címűkben szerepel) köszönhetően erős a reggae- és a ska-vonal is. Kovács Nóri népdalénekes mellett a másik női főszereplő Hajdu Klára dzsesszénekes. Őt a Megasztár első sorozatából is ismerhetjük, ahol a döntő kapujáig jutott.

A „Hungarian Fanatik” legalább olyan erős, mint a „balkáni változat”. Ráadásul slágeresebb és még jobban szerethető.

A hírek szerint néhány hónapon belül érkezik a következő nagylemez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?