Tengeri kaland egy tigrissel

<p>Izgalmas és feszes film. Pedig nagyrészt &bdquo;csak&rdquo; az történik, hogy egy csónakot hánynak-vetnek a hullámok az óceán közepén. Két hajótörött vár megmentésre: Piscine Molitor Patel és Richard Parker.</p>

Az előbbi egy indiai kamaszfiú, az utóbbi egy bengáli tigris. 227 napig vannak összezárva a nyílt vízen. A tét nagy: a túlélés reményében ki kell egyezniük egymással.

Pi, vagyis Piscine Molitor Patel a párizsi Piscine Molitor uszodáról kapta a nevét. Már ez egyfajta különcséget jelentett, mulattak is rajta gyerektársai. Idillikus világban nőtt fel Pondicherry városában, apja állatkertjének lényeivel teljes barátságban. Itt formálódott másik különcsége, hogy minden lénynek meg akarta ismerni a lelkét. A tigrisben is isten teremtményét kereste, de apja tiltása miatt nem kerülhetett közelebb hozzá. A sors mégis egy tigrist rendelt mellé túlélési helyzetben.

Az apa ugyanis felpakolja a családot és az állatokat egy hajóra, hogy Kanadába költözzenek. A hajó elsüllyed, s Pi négy állat – bengáli tigris, hiéna, orangután, zebra – társaságában egy mentőcsónakban reked. A jámbor, vallásos és vegetariánus fiú megpróbálja átvenni a parancsnokságot, hogy boldoguljanak a parttalan vizeken. Találékonyságára van utalva, hogy túlélje az „egy csónakban az ellenséggel” helyzetet. Vagyis hogy megértesse a tigrissel: együtt kell élniük éhségtől, szomjúságtól, az időjárás viszontagságaitól szenvedve. Innentől kezdve, ahogy a néző rádöbben: itt nem az a tét, hogy a fiú vagy a tigris, hanem, hogy a fiú és a tigris együtt meneküljön meg, töretlen figyelmet parancsol a film. Egyik döbbenetből a másikba ejt azzal, ahogy Pi irányításával a tigris igazodik a helyzethez, s fokról fokra változik a viszonyuk.

Pi filmes tengeri kalandjának alapja Yann Martel író nagy sikerű, „spirituális meseként” is olvasható Booker-díjas regénye, amelyről összetettsége miatt azt tartották, hogy megfilmesíthetetlen. Többen is próbálkoztak vele, de nem vitték véghez. A Brokeback Mountain – Túl a barátságon című drámáért Oscar-díjjal jutalmazott Ang Lee mégis vállalkozott rá, azzal, hogy első alkalommal nyúlt a 3D-s technikához. „Azt szerettem volna, hogy a film ugyanolyan semmi máshoz nem fogható, egyedi élményt nyújtson, mint Yann Martel irodalmi alkotása – nyilatkozta a rendező. – Ezért próbáltam meg más dimenzióban filmre alkalmazni a regényt. Hogy intenzívebbé váljon az érzelmi töltet, illetve monumentalitásában és teljes költőiességében jelenjen meg a tengeri kaland, mert csak ily módon tárul a néző elé Pi sorsának mélysége.”

A tengeri kaland eszköz, amely révén Pi lelki és szellemi „különcsége” tárul fel a néző előtt. Az ugyanis, ahogy a tenger fogságában a közte és a tigris közt lévő kapcsolatot megpróbálja békés egymás mellett éléssé tenni, azzal hozható összefüggésbe, hogy gyerekként – az állatok társaságában, a tigrissel ismerkedve – az isteni igazsághoz akart közel kerülni. Egyszerre akart hindu, keresztény és muzulmán lenni. Richard Parker mellett az élet és a halál mezsgyéjén a túlélésért küzdve a hittel kapcsolatos kételyeivel is küzd.

A film látványvilága varázslatos. Szellemi töltete és érzelmi világa pedig teljes mértékben megélhető, átélhető, továbbértelmezhető. Valóban egyedi élmény. Látni kell, hogy árnyaltabbá váljon a képünk a természetről, a világmindenségről s a helyünkről benne.

Tallósi Béla



[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"94091","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?