Tarol a neonáci-ellenes dal

A menekültválság már a slágerlistákon is megnyilvánul.

A menekültválság már a slágerlistákon is megnyilvánul. A dalok német rangsorában a Die Ärzte (Az orvosok) huszonkét éves Schrei nach Liebe (Sikoly a szeretetért) című szerzeménye vette át a vezetést.

A Schrei nach Liebe a német punk-rock zenekar 1993 októberében megjelent Die Bestie in Menschengestalt című ötödik stúdiólemezén szerepel. Az antifasiszta dal a neonáci erőszak akkori, németországi fellángolására adott reakcióként íródott. A menekültek befogadása mellett kampányoló egyik német csoport halászta elő, ezzel próbálja maga mellé állítani az embereket. „A sláger a mi válaszunk az országba érkező migránsok ellen az utóbbi hetekben elkövetett támadásokra” – nyilatkozta a vezetőjük. A német nyelvű dal refrénje szerint „az erőszak nem más, mint néma sikoly a szeretetért”.

A bolti eladásokat, az online letöltéseket, valamint a rádiós és tévés lejátszásokat figyelő Media Control közlése szerint a Schrei nach Liebe idén, egy hét alatt az eddigi legnagyobb példányszámban legálisan letöltött zeneszám a német piacon. A Die Ärzte a dal bevételeit a menekültek támogatására ajánlotta fel.

A Die Ärzte 1982-ben alakult, majd 1988-ban feloszlott. 1993-ban alakult újjá. A Német Zeneipari Szövetség adatai szerint az albumeladás terén a legsikeresebb német együttes. Kísérletező, dallamos zenéje a punk, a rock és a pop elegye, szövegei humorosak, ironikusak, önironikusak. A zenészek öniróniája abban is megnyilvánul, hogy a világ legjobb zenekarának (Die beste Band der Welt) nevezik magukat. Legutóbbi, tizenkettedik stúdiólemezüket, az auch címűt 2012 áprilisában adták ki, tizenhat szerzemény szerepel rajta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?